CHEMICKÉ EXPERIMENTY

CHÉMIA

 
CHEMICKÉ ÚLOHY

UČEBNÉ TEXTY

INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE

LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY
UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

Pošlite e-mail - odkaz z chemického ŠISu

Pomôcky a chemikálie:
  

Skúmavky, držiak na skúmavky, lyžička, liehový kahan, kadičky.

Sacharóza (cukor), mlieko, voda.

[ Obsah aktuálnej stránky ]

Postup práce:

 

Do skúmavky nasypeme lyžičku sacharózy a opatrne zahrievame nad liehovým kahanom. Keď sa látka roztopí a mierne stmavne, rozdelíme ju do dvoch skúmaviek. Do prvej pridáme mlieko a do druhej vodu. Overíme rozpustnosť. Do čistej skúmavky opäť nasypeme sacharózu a intenzívne ho zahrievame nad kahanom. Pozorujeme, čo sa deje s obsahom.

 [ Obsah aktuálnej stránky

Pozorovanie
  

Kryštáliky sacharózy sa pri zahrievaní  roztopili a kvapalná látka následne stmavla – získali sme karamel. Karamel je rozpustný vo vode aj v mlieku.

Ďalším zahrievaním (v druhej skúmavke) sa sacharóza úplne rozkladá, pričom zo skúmavky sa intenzívne dymí a na stenách okolo ústia skúmavky sa zrážajú kvapky vody.

[ Obsah aktuálnej stránky

Vysvetlenie

Sacharóza (repný cukor) tvorí molekulové kryštály, molekuly sú veľké, polárne a v kryštále sú navzájom pútané slabými väzbami. Preto je kryštál sacharózy pri vysokej teplote nestály a rozpadá sa. Pri teplote 150 až 190 şC dochádza ku karamelizácii sacharózy a vznikajú hnedé až hnedočierne produkty rôzneho zloženia, t.j. karamel.

Pôsobením vysokej teploty sa cukry postupne rozkladajú až na oxid uhličitý (tento uniká zo skúmavky) a vodu (vodná para sa zráža na kvapalinu na chladnejšej stene skúmavky).

[ Obsah aktuálnej stránky ]

Zneškodnenie splodín

Pri pokuse je potrebné venovať zvláštnu pozornosť opatrnosti pri zahrievaní skúmavky nad kahanom. Produkty experimentu nie sú nebezpečné.

[ Obsah aktuálnej stránky ]

Časová dotácia

10 minút

[ Obsah aktuálnej stránky

Zaradenie pokusu

Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:

9. roč. ZŠ: Sacharidy

3. roč. gymnázia: Zložité sacharidy
 

[ Obsah aktuálnej stránky

 

Posledná aktualizácia: 21.08.2000