CHEMICKÉ EXPERIMENTY

CHÉMIA


CHEMICKÉ ÚLOHY

UČEBNÉ TEXTY

INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE

LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY
UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

Pošlite e-mail - odkaz z chemického ŠISu

Pomôcky a chemikálie:
  

Kadička (hrnček), lyžička, varič.

Sacharóza (cukor), kyselina mliečna (CH3-CH(OH)-COOH).

 [ Obsah aktuálnej stránky ]

Postup práce:

 

Do kadičky si pripravíme vodný roztok sacharózy (asi 5 lyžičiek cukru v 100 cm3 vody). Do roztoku pridáme niekoľko kvapiek kyseliny mliečnej a zmes za stáleho miešania zahrievame na variči. Sledujeme zmeny vzhľadu a vône.

  [ Obsah aktuálnej stránky

Pozorovanie
  

Zahriatím získame hnedastú vysoko viskóznu látku s veľmi príjemnou vôňou pripomínajúcou vôňu medu.

[ Obsah aktuálnej stránky ]

Vysvetlenie

Sacharóza (repný cukor) je disacharid, zložený z molekuly glukózy a fruktózy. Pôsobením kyseliny nastáva jej kyslá hydrolýza, pri ktorej vzniká invertný cukor – ekvimolekulová zmes glukózy (hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor).

 [ Obsah aktuálnej stránky

Bezpečnosť

Pri experimente venujeme zvýšenú pozornosť manipulácii s horúcimi predmetmi.


[ Obsah aktuálnej stránky

Časová dotácia

10 minút
 

[ Obsah aktuálnej stránky ]

Zaradenie pokusu

Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:

3. roč. gymnázia: Zložité sacharidy
 

[ Obsah aktuálnej stránky ]

 

Posledná aktualizácia: 21.08.2000