CHEMICKÉ EXPERIMENTY

CHÉMIA

 
CHEMICKÉ ÚLOHY

UČEBNÉ TEXTY

INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE

LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY
UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

Pošlite e-mail - odkaz z chemického ŠISu

Pomôcky a chemikálie:
  

Nôž, strúhadlo, 2 kadičky (fľaštičky od majonézy), lyžička, gáza, lievik.

Zemiak, voda.

[ Obsah aktuálnej stránky ] [ Pokusy k téme "Chémia v kuchyni" ]

Postup práce:

 

Zemiak olúpeme a nastrúhame. Nastrúhanú masu potom v kadičke zalejeme vodou a intenzívne premiešame. Zmes precedíme cez hustú gázu.

 [ Obsah aktuálnej stránky ] [ Pokusy k téme "Chémia v kuchyni" ]

Pozorovanie
  

Na dne kadičky s filtrátom sa usadila biela látka.

[ Obsah aktuálnej stránky ] [ Pokusy k téme "Chémia v kuchyni" ]

Vysvetlenie

Filtrát obsahuje zmes škrobu a vody.

Hľuza zemiaka obsahuje až 20% škrobu. Z polysacharidu škrobu možno varením v horúcej vode oddeliť dve časti: amylózu (tvorí 10 – 20 %), ktorá je vo vode nerozpustná a amylopektín (80 – 90 %), ktorý sa vo vode rozpúšťa.

Amylóza (molekuly glukózy viazané vzájomne 1,4 α-glykozidickou väzbou). Molekula amylózy sa skladá z 250 až 1000 glukózových zvyškov.

[ Obsah aktuálnej stránky ] [ Pokusy k téme "Chémia v kuchyni" ]

Časová dotácia

10 minút
 

[ Obsah aktuálnej stránky ] [ Pokusy k téme "Chémia v kuchyni" ]

Zaradenie pokusu

Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:

9. roč. ZŠ: Sacharidy 3. roč. gymnázia: Zložité sacharidy

 

[ Obsah aktuálnej stránky ] [ Pokusy k téme "Chémia v kuchyni" ]

 

Posledná aktualizácia: 21.08.2000