CHEMICKÉ EXPERIMENTY

CHÉMIA

 

CHEMICKÉ ÚLOHY
UČEBNÉ TEXTY

INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE

LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY
UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 


ŠIS CHÉMIA

Pomôcky a chemikálie:
  

Kadička (hrnček), varič, tyčinka (lyžička), papier.

Roztok škrobu pripravený zo zemiaka.

 [ Obsah aktuálnej stránky

Postup práce:

 

Roztok škrobu pripravený z nastrúhaného zemiaka zahrievame v kadičke. Počas zahrievania roztok miešame. Sledujeme ako sa menia vlastnosti roztoku.

 [ Obsah aktuálnej stránky

Pozorovanie
  

Zahriatím roztoku vzniká kvapalina s vysokou viskozitou. Keď ju prenesieme na papier, lepí ho.

[ Obsah aktuálnej stránky

Vysvetlenie

Škrob sa v studenej vode takmer nerozpúšťa. Záhrevom však mazovatie, t.j. vytvára viskózny roztok. Po ochladení koncentrovaného roztoku sa získa matná, lepkavá hmota – škrobové lepidlo.

[ Obsah aktuálnej stránky

Zneškodnenie splodín

Pri experimente venujeme zvýšenú pozornosť manipulácii s horúcimi predmetmi. Produkty experimentu nie sú zdraviu škodlivé.

[ Obsah aktuálnej stránky

Časová dotácia

10 minút
 

[ Obsah aktuálnej stránky

Zaradenie pokusu

Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:

9. roč. ZŠ: Sacharidy

3. roč. gymnázia: Zložité sacharidy

[ Obsah aktuálnej stránky

 

Posledná aktualizácia: 24.08.2000