TOXIKOLÓGIA POTRAVINÁRSKA
Katarína Györyová
Toxické látky sa môžu dostať do potravín jednak účinkom umelých hnojív, ako aj pri výrobe potravín. Môžu vznikať aj v samotných potravinách, v dôsledku nesprávneho uskladňovania alebo konzervácie.
Umelé hnojivá môžu z nedbalosti dávkovania spôsobiť zdravotné problémy nielen chronické, ale niekedy aj akútne. Jedným z takýchto nebezpečenstiev je prehnojovanie pôdy dusičnanmi. Vyšší obsah dusičnanov je toxický predovšetkým pre deti. Dusičnany sa v pôde aj v ústach prítomnou mikroflórou menia na dusitany. Z dusitanov v kyslom prostredí sa uvoľňuje kyselina dusitá, ktorá poskytuje so sekundárnymi amínmi prítomnými v potrave nitrozamíny. Nitrozamíny sú väčšinou karcinogénne látky.
Veľkým nebezpečenstvom umelých hnojív je aj obsah nežiadúcich prímesí, ako sú fosfáty v hnojivách z Afriky alebo polostrova Kola.
K škodlivosti potravín rastlinného a sekundárne živočíšneho pôvodu prispieva značnou mierou aj neuvážené používanie pesticídov (insekticídov a herbicídov). Rozumné dávkovanie insekticídov zničí hmyz a herbicídy zničia burinu. Typickým príkladom negatívneho vývoja hmyzu je vyšľachtenie na rezistentné druhy insekticídov, ako je napr. DDT (dichlór-difenyl-trichlórmetyl-metán):
Karcinogénne látky vznikajú veľmi často pri príprave pokrmov. Obľúbené grilovanie, zvlášť za prítomnosti oleja a sójovej omáčky je karcinogénnou stravou. U olejov sú zdrojom takýchto látok dvojité väzby, ktoré pri vysokých teplotách grilovania podliehajú pyrolytickým reakciám. U sójovej omáčky je zdroj tohoto druhu predovšetkým kyselina glutámová.
Pri výrobe potravín na vylepšenie ich vlastností a na konzervovanie sa pridávajú rôzne chemikálie. Najviac chemických látok sa používa na vylepšenie chuti, vône a vzhľadu potravín (zvýrazňovače chuti a potravinárske farbivá).
Nie všetky tieto chemikálie sú pre človeka neškodné. Európska hospodárska spoločnosť rozdelila tieto prídavky do skupín. Výrobca je povinný napísať na obal výrobku všetky prídavné látky, ktoré sa v ňom nachádzajú. Vzhľadom na to, že tieto prídavné látky sú organické zlúčeniny s dlhými chemickými názvami, bol k tomuto účelu každej prídavnej látke priradený poznávací kód. Tento kód pozostáva z písmena E a trojmiestneho čísla. Podľa tohoto čísla sú prídavné látky rozdelené do skupín. Toto rozdelenie je súhlasné vo všetkých krajinách Európskej únie.
Niektoré prídavné látky majú negatívny vplyv na ľudský organizmus. Môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti, alebo môžu byť aj karcinogénne. Ak sa kombinuje niekoľko chemických látok v jednom produkte, nevieme predpovedať, aký výsledný účinok budú mať viaceré látky súčasne, hoci jednotlivé pridané chemikálie by boli neškodné. Nie je možné určiť vplyv týchto látok pri konzumácii počas dlhšej doby.
Prídavné látky v potravinárskom priemysle na základe poznávacích kódov rozdeľujeme takto:
Potravinové farbivá E100 - E199 Konzervačné činidlá E200 - E299 Antioxidanty E300 - E321 Emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky E322 - E495 Kyseliny, zásady E500 - E619 Zvýrazňovače chuti E620 - E637 Ďalšie prídavné látky E900 - E1520
V ďalšom sú uvedené príklady na poznávacie kódy potravín.
Tab.č.1: Potravinové farbivá E100 - E199 (nahrádzajú, dopĺňajú, alebo zvýrazňujú farbu potravín)
Poznávací kód Chemický názov E100 Kurkumín E101 Riboflavín E102 Tartrazín E104 Chinolínová žltá E110 Pomarančová žltá E120 Karmínová kyselina E122 Azorubín E123 Amarant E124 Košenilová červená A E127 Erytrozín E129 Alura červená AC E131 Patentná modrá V E132 Indigotín E133 Briliantná modrá FCF E140 Chlorofyly E141 Meďnaté komplexy chlorofylov a chlorofylínov E142 Zelená BS E150 Karamel E153 Aktívne uhlie E154 Hnedá FK E155 Hnedá HT E160 Karotenoidy E161 Luteín E162 Betanín E163 Antokyaníny E170 Uhličitan vápenatý E171 Titánová beloba E172 Oxidy a hydroxidy železa E173 Hliník (pigment) E174 Striebro E175 Zlato E180 Litholová červená
Chemické vzorce niektorých potravinových farbív:
Tartrazín (E102) Chinolínová žltá (E104) Pomarančová žltá (E110) Karminová kyselina (E120) Azorubín (E122) Amarant (E123) Košenilová červená A (E124) Erytrozín (E127)
Tab.č.2: Konzervačné činidlá E200 - E299
(používajú sa na predĺženie trvanlivosti potravín)
Poznávací kód Chemický názov E200 Kyselina sorbová E202 Sorban sodný E203 Sorban vápenatý E210 Kyselina benzoová E211 Benzoan sodný E212 Benzoan draselný E215 Etyl-p-hydroxybenzoan sodný E217 Propyl-p-hydroxybenzoan sodný E219 Metyl-p-hydroxybenzoan sodný E220 Oxid siričitý E221 Siričitan sodný E222 Hydrogénsiričitan sodný E223 Disiričitan sodný E224 Disiričitan draselný E226 Disiričitan vápenatý E227 Hydrogénsiričitan vápenatý E228 Hydrogénsiričitan draselný E230 Difenyl E231 Ortofenylfenol E232 Ortofenylfenolát sodný E234 Nizín E235 Pimaricín E236 Kyselina mravčia E237 Mravčan sodný E238 Mravčan vápenatý E242 Dimetyldikarbonát E249 Dusitan draselný E250 Dusitan sodný
Tab.č.3: Antioxidanty E300 - E321
(majú čiastočne pozitívny vplyv na organizmus, ale varením a pečením môžu z nich vzniknúť toxické látky)
Poznávací kód Chemický názov E300 Kyselina L-askorbová E301 Askorban sodný E302 Askorban vápenatý E304 Askorbylpalmitát E306 Extrakty bohaté na tokoferol E307 - tokoferol E308 - tokoferol E309 - tokoferol E310 Propylgalát E311 Oktylgalát E312 Dodecylgalát E315 Kyselina izoaskorbová E316 Izoaskorban E320 Butylhydroxyanizol E321 Butylhydroxytoluén
Tab.č.4: Emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky E322 - E495
(zabezpečujú požadovanú konzistenciu potravín na dlhšiu dobu)
Poznávací kód Chemický názov E322 Lecitíny E325 Mliečnan sodný E326 Mliečnan draselný E327 Mliečnan vápenatý E330 Kyselina citrónová E331 Citran sodný E332 Citran draselný E333 Citran vápenatý E334 Kyselina vínna E335 Vínan sodný E336 Vínan draselný E337 Vínan sodno-draselný E338 Kyselina fosforečná E339 Fosforečnan sodný E340 Fosforečnan draselný E341 Fosforečnan vápenatý E350 Jablčnan sodný E351 Jablčnan draselný E352 Jablčnan vápenatý E353 Kyselina vínna E354 Vínan vápenatý
Tab.č.5: Kyseliny, zásady E500 - E619
Poznávací kód Chemický názov E500 Uhličitan a hydrogénuhličitan sodný E501 Uhličitan a hydrogénuhličitan draselný E503 Uhličitan a hydrogénuhličitan amónny E504 Uhličitan a hydrogénuhličitan horečnatý E507 Kyselin chlorovodíková E508 Chlorid draselný E509 Chlorid vápenatý E511 Chlorid horečnatý E512 Chlorid cínatý E513 Kyselina sírová E514 Síran sodný E515 Síran draselný E516 Síran vápenatý E517 Síran amónny E518 Síran horečnatý E520 Síran hlinitý E521 Síran hlinito-sodný E522 Síran hlinito-draselný E523 Síran hlinito-amónny E524 Hydroxid sodný E525 Hydroxid draselný E526 Hydroxid vápenatý E527 Hydroxid amónny E528 Hydroxid horečnatý E529 Oxid vápenatý E530 Oxid horečnatý E541 Hydrogénfosforečnan hlinito-sodný E551 Oxid kremičitý E552 Kremičitan vápenatý
Tab.č.6: Zvýrazňovače chuti E620 - E637
(zlepšujú chuť potravín)
Poznávací kód Chemický názov E620 Kyselina glutámová E621 Glutaman sodný E622 Glutaman draselný E623 Glutaman vápenatý E624 Glutaman amónny E625 Glutaman horečnatý
Tab.č.7: Ďalšie prídavné látky E900 - E1520
Poznávací kód Chemický názov E900 Dimetylpolysiloxán (silikónový olej) E901 Včelí vosk E902 Vosk Candelila E903 Karnaubský vosk E904 Šelak E905 Parafínový olej E912 Estery kyseliny montánovej E914 Oxidovaný polyetylénový vosk E938 Argón E939 Hélium E941 Dusík žiarivkový E942 Oxid dusný E947 Vodík E948 Kyslík E951 Aspartám E953 Izomalt