CHEMICKÉ ÚLOHY

CHÉMIA

 
CHEMICKÉ ÚLOHY
UČEBNÉ TEXTY
INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE
LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY
UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

Pošlite e-mail - odkaz z chemického ŠISu


SVET BUNKY - CHÉMIA ŽIVÝCH SYSTÉMOV  

Chemické zloženie živých sústav

Organické látky - Lipidy
 

            1.      Kyselina olejová je kyselina:
                        a)      cis-8-hexadecénová
                        b)      cis-9-oktadekánová
                        c)      cis-9-oktadecénová
                        d)      cis-8-oktadecénová

             2.      Koľko dvojitých väzieb má kyselina palmitová:
                        a)      0
                        b)      1
                        c)      2
                        d)      3

             3.      Estery vyšších karboxylových kyselín a vyšších jednosýtnych  alkoholov
                     patria medzi:
                        a)     fosfolipidy
                        b)      zložité lipidy
                        c)      acylglyceroly
                        d)      vosky

             4.      Acylglyceroly sú:
                        a)      étery
                        b)      estery
                        c)      amíny
                        d)      ketóny

             5.      Alkalickou hydrolýzou acylglycerolov vzniká:
                        a)      glyceramid
                        b)      mydlo
                        c)      ester
                        d)      éter

             6.      Stearylalkohol je súčasťou:
                        a)      acylglycerolov
                        b)      olejov
                        c)      mydiel
                        d)      voskov

             7.      Jednoduché lipidy obsahujú v molekule:
                        a)      karboxylové kyseliny a glycín
                        b)      vyššie karboxylové kyseliny a glycerol
                        c)      karboxylové kyseliny, glycerol a zvyšok kyseliny fosforečnej
                        d)      vyššie karboxylové kyseliny a 1,2,3-propántriol

             8.      Oleje obsahujú v molekule:
                        a)      len nasýtené karboxylové kyseliny
                        b)      väčší podiel nenasýtených karboxylových kyselín a gly-cerol
                        c)      kyselinu palmitovú, stearovú a glycín
                        d)      glycín a nenasýtené karboxylové kyseliny

             9.      Vyber správne tvrdenie:
                        a)      lipidy majú hydrofilné vlastnosti
                        b)      nenasýtené vyššie karboxylové kyseliny sú pre človeka   esenciálne
                        c)      hydrolýzou acylglycerolov pôsobením silných minerál-nych   kyselín vzniká
                                glycerol a mydlá
                        d)      zložité lipidy zabezpečujú homogénnosť prostredia v bunke

            10.      Prvoradý význam triacylglycerolov je v tom, že:
                        a)      sú zásobou aminokyselín
                        b)      slúžia ako stavebná zložka bunkových membrán
                        c)      slúžia ako zásobná látka
                        d)      neplatí ani jedna z uvedených možností

            11.      Prvoradý význam fosfolipidov je v tom, že:
                        a)      sú zásobou aminokyselín
                        b)      slúžia ako stavebná zložka bunkových membrán
                        c)      slúžia ako zásobná látka
                        d)      neplatí ani jedno z uvedených

            12.      Meradlom biologickej hodnoty rastlinných olejov je:
                        a)      obsah nenasýtených karboxylových kyselín
                        b)      obsah glycerolu
                        c)      obsah nasýtených karboxylových kyselín
                        d)      počet atómov uhlíka v reťazci
 
            13.      Acylglyceroly s väčším podielom nasýtených karboxylových kyselín sú:
                        a)      oleje
                        b)      mydlá
                        c)      živočíšne tuky
                        d)      vosky

            14.      Určte, ktorá z uvedených chemických reakcií tvorí podstatu  žltnutia tukov:
                        a)      katalytická hydrogenácia
                        b)      redukcia
                        c)      oxidácia
                        d)      hydrolýza

            15.      Oxidáciou tukov a olejov sa uhľovodíkové reťazce:
                        a)      nemenia
                        b)      predlžujú
                        c)      rozvetvujú
                        d)      štiepia

            16.      Oxidáciou tukov a olejov vznikajú:
                        a)      rôzne aldehydy, ketóny a nižšie karboxylové kyseliny
                        b)      glycerol a mastné kyseliny
                        c)      zložité lipidy
                        d)      vyššie karboxylové kyseliny

            17.      Vyberte správne tvrdenie:
                        a)      nasýtené karboxylové kyseliny sú esenciálne
                        b)      zmydeľňovanie je kyslá hydrolýza
                        c)      stužovanie tukov je katalytická hydrogenácia
                        d)      katalytickou hydrogenáciou olejov vznikajú mydlá

            18.      Hydrofilné vlastnosti majú:
                        a)      tuky
                        b)      mydlá
                        c)      vosky
                        d)      oleje

            19.      Určte, ktoré z uvedených zložiek sú súčasťou fosfolipidov:
                        a)      kyselina fosforečná, alkohol, galaktóza
                        b)      karboxylová kyselina, alkohol, glukóza
                        c)      karboxylová kyselina, alkohol, kyselina fosforečná
                        d)      kyselina fosforečná, karboxylová kyselina, galaktóza
 
            20.      Určte, ktoré z uvedených zložiek sú súčasťou glykolipidov:
                        a)      kyselina fosforečná, alkohol, galaktóza
                        b)      karboxylová kyselina, alkohol, glukóza
                        c)      karboxylová kyselina, alkohol, kyselina fosforečná
                        d)      kyselina fosforečná, karboxylová kyselina, galaktóza

            21.      Stužovanie tukov nie je:
                        a)      hydrogenácia
                        b)      znižovanie počtu dvojitých väzieb
                        c)      zmena kvapalného skupenstva na tuhé
                        d)      zvyšovanie počtu dvojitých väzieb

            22.      Zmydelňovanie tukov je:
                        a)      reakcia s NaOH
                        b)      hydrogenácia
                        c)      hydratácia
                        d)      kyslá hydrolýza

            23.      Ktorá zo zlúčenín má vlastnosti mydla:
                        a)      stearan draselný
                        b)      kyselina olejová
                        c)      fenolát sodný
                        d)      metylstearát

            24.      Vyberte nesprávne tvrdenie o lipidoch:
                        a)      majú funkciu tepelnej izolácie
                        b)      sú významným zdrojom telesnej energie
                        c)      pomáhajú rozpúšťať významné polárne látky
                        d)      majú stavebnú funkciu
 
            25.      Cholín sa môže nachádzať v molekule:
                        a)      glykolipidov
                        b)      fosfolipidov
                        c)      triacylglycerolov
                        d)      cholesterolu

            26.      Súčasťou lipidov nemôže byť:
                        a)      kyselina fosforečná
                        b)      propanol
                        c)      glycerol
                        d)      cholesterol

            27.      Serín môže byť prítomný v molekule:
                        a)      glykolipidov
                        b)      neutrálnych tukov
                        c)      steroidov
                        d)      fosfolipidov

            28.      Zložité lipidy sú dôležitou súčasťou:
                        a)      slín
                        b)      nervových buniek
                        c)      svalového tkaniva
                        d)      moča
 
            29.      Zlúčenina zloženia
                                                    CH2 - O - CO - C17H33
                                                     /
                                                   CH - O - CO - C17H33
                                                    /
                                                  CH2 - O - CO - C17H33
                        je:
                        a)      tristearid
                        b)      tripalmitid
                        c)      trioleid
                        d)      zložený tuk
 

Správne riešenia

Posledná aktualizácia: 21.08.2000