- viac ako 80% medu tvoria cukry , najmä ovocný cukor (fruktóza) a hroznový cukor (glukóza), tieto
cukry sú pre nás ľahko a rýchlo stráviteľné a sú výdatným zdrojom energie, sú zastúpené približne
v rovnakom pomere, prirodzenou súčasťou medu je aj disacharid sacharóza.
- vodu (15 - 20%), množstvo vody ovplyvňuje kvalitu medu. Za dobrý sa považuje ten med,
ktorý nemá viac ako 20% vody. Množstvo vody závisí od druhu kvetov, z ktorých med pochádza, od sezóny a včelstva.
-
- enzýmy - sacharázy a amylázy. Tieto enzýmy pochádzajú z nektáru a zo sekrétu hltanovej
žľazy včely. Amylázy nastupujú do práce už v ústach, kde štiepia škrob a premieňajú ho na cukor.
Až do dvanástnika kontrolujú, či spracovali všetky molekuly škrobu. Sacharáza štiepi sacharózu.
Bez tohto enzýmu by telo s repným cukrom ani nepohlo. Nedostatok sacharázy sa prejavuje hnačkami.
- proteíny, aminokyseliny – ich množstvo v mede je veľmi nízke (asi 0,2%), preto je pre výživu bezvýznamné.
- organické kyseliny , z ktorých sa v mede podarilo dokázať kyselinu glukurónovú, jablčnú, citrónovú, mliečnu, vínnu, mravčiu, jantárovú, octovú a ďalšie. Dodávajú medu osobitnú chuť a vôňu a pozitívne vplývajú na trávenie človeka. Ovplyvňujú pH medu, ktorý ma mierne kyslú reakciu. Hodnota pH závisí od druhu medu.
- minerály - vápnik, horčík, draslík, železo, meď, síru, fosfor, kremík, mangán. Vyskytujú sa v množstve 0,1– 0,8% vo forme zlučenín.
- vitamíny - A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P. Nachádzajú sa v mede v stopových množstvách.
- koloidy ako ochranné látky enzýmov pred natrávením v žalúdku včiel.
- éterické oleje, vonné a chuťové látky.
- inhibín je rastlinného pôvodu a zabraňuje rozvoju škodlivých zárodkov v mede.
- farbivá ako je karotén, flavóny, v medoch so zeleným nádychom derivát chlorofylu.
- peľové zrnká sú dôležité pre presné určenie pôvodu medu. Do medu ich vnášajú včely.