Zdravá Výživa

Druhy Ryže

Existuje len jeden botanický druh ryže, ale veľké množstvo jej odrôd. Jednotlivé odrody sa od seba odlišujú vzhľadom zrniek a obsahom hlavných zložiek (škrob, amylodextrín a ďalšie sacharidy). Tvar zrniek môže byť rôzny - sú druhy krátkozrnné aj dlhozrnné, niektoré typy sú guľatejšie, iné štíhlejšie. Na celom svete sa pestuje okolo 2 tisíc variantov ryže. Najpoužívanejšie sú tieto:


Nelúpaná ryža („natural”) je najzdravšia. Leštením a bielením nie je ochudobnená o vitamíny a minerály nachádzajúce sa v šupke a tesne pod ňou. Varí sa až 35 minút.

Ryža „parboiled” je špeciálne upravená tak, že do zrna prejdú zo šupky všetky vitamíny a minerály. Je vhodná na bežné použitie a prípravu nekomplikovaných jedál.

Dlhozrnná biela ryža sa hodí ako príloha k tradičným pokrmom. Po uvarení sa nelepí. Využíva ju čínska aj indická kuchyňa.

Guľatozrnná biela ryža má sklon sa zlepovať, preto sa používa na kaše, nákypy a múčniky.

Jazmínová ryža vonia jemne po jazmíne. Je dostupná v plátených vrecúškach v ázijských obchodoch.

Divoká ryža (indiánska, čierna) pripomína tvarom čierne ihličie. Varí sa 35-40 minút a má orechovú arómu.

Ryža natural Ryža divá Jazmínová ryža Ryža parboiled Biela ryža
natural divá jazmínová parboiled biela