Chemické experimenty k téme ZEMIAKY



Chemické experimenty, ktoré je možné realizovať doma

Pokus: EMULGÁTORY V HOTOVÝCH ZEMIAKOVÝCH VÝROBKOCH


Pomôcky a chemikálie:
skúmavky, prášok zemiakového pyré, jedlý olej, červená paprika

Postup práce:
Malé množstvo papriky zmiešame v skúmavke s trochou jedlého oleja a zohrejeme v horúcom vodnom kúpeli. Červeno sfarbený roztok prelejeme do druhej skúmavky a doplníme do dvoch tretín objemu vodou. Skúmavku uzavrieme a niekoľko sekúnd miešame. Pozorujeme, ako sa bezfarebná olejovitá vrstva usadí na vode. Potom pridáme dve až tri špachtličky prášku zemiakového pyré, skúmavku opäť uzavrieme a silno zatrasieme.

Pozorovanie a vysvetlenie:
Červené paprikové farbivo sa rozpúšťa iba v oleji, ktorý sa usadí ako tenká vrstva na vode. Po pridaní prášku zemiakového pyré môžeme v prášku nachádzajúcom sa na dne skúmavky pozorovať množstvo malých červených bodov. Emulgátory spôsobujú jemné rozptýlenie tuku vo vodnej fáze. Kedže sa červené paprikové farbivá rozpúšťajú v tuku, ukazujú rozdelenie tuku vo vodnej fáze.



Chemické experimenty, ktoré je možné realizovať v školskom laboratóriu

Pokus: DÔKAZ ŠKROBU V PLÁTKU ZEMIAKA


Pomôcky a chemikálie:
kadička, nôž, zemiak, roztok jódu

Postup práce:
V kadičke uvaríme celý zemiak tak ako pri príprave zemiakov v šupke. Po vychladnutí ho rozkrojíme a na miesta rezu nanesieme kvapky roztoku jódu. Kvapalinu, ktorá nevsiakla do zemiaka, zmyjeme po dvoch minútach vodou.

Pozorovanie a vysvetlenie:
Na reznej ploche zemiaka sa objaví tmavomodré sfarbenie. Roztok jódu sa používa na dôkaz škrobu. Prítomnosť škrobu dokazuje tmavomodré sfarbenie na plátku zemiaka.


Pokus: ENZYMATICKÉ HNEDNUTIE ZEMIAKA


Pomôcky a chemikálie:
škrabka na zemiaky, porcelánová miska, postrúhaný zemiak, kyselina askorbová

Postup práce:
Ošúpaný zemiak rozotrieme v porcelánovej miske na jemnú kašu a zriedime malým množstvom vody.

Pozorovanie a vysvetlenie:
Kaša z postrúhaných zemiakov sa zafarbí na červenohnedo. Okrem červenohnedej tekutiny sa na dne usadí aj biely zemiakový škrob. Po pridaní kyseliny askorbovej farba tekutiny takmer úplne vymizne.
Postrúhané zemiaky na vzduchu hnednú. Hnednutie je spôsobené enzýmom tyrozináza, ktorý oxiduje aminokyselinu tyrozín. Tento enzým sa inaktivuje počas varenia alebo pridaním nejakého redukčného činidla (napr. kyseliny askorbovej).


Pokus: KYSELINA ASKORBOVÁ V UVARENEJ ZEMIAKOVEJ VODE


Pomôcky a chemikálie:
zemiak, roztok jódu, roztok chloridu železitého, nôž, kadička

Postup práce:
Plátok zemiaka zohrievame v kadičke s vodou do bodu varu. Prevarenú vodu rozdelíme do dvoch menších kadičiek a testujeme roztokmi jódu a chloridu železitého.

Pozorovanie a vysvetlenie:
Po prvých kvapkách roztoku jódu sa zafarbia miesta kvapkania na modro. Miešaním sa roztok odfarbí. Po viacerých kvapkách roztoku jódu ostane modré sfarbenie, ktoré sa pomaly odfarbí, keď necháme roztok stáť. Po prikvapkaní roztoku chloridu železitého sa takmer bezfarebná voda zafarbí na zeleno.
Roztoky jódu a chloridu železitého menia vplyvom redukčných vlastností svoje zafarbenie. Prebehne redukcia jódu na jodid a železitých iónov na železnaté.