"Zamyslite sa!"


HLAVNÉ ZDROJE TUKOV V DOMÁCNOSTI

Pri príprave jedál a na priamu konzumáciu používame v domácnosti: živočíšne tuky (maslo, bravčová masť), rastlinné oleje (repkový, slnečnicový, sójový, olivový olej), margaríny, pokrmové tuky, stužený tuk.
        Margarín je emulzný tuk. Obsahuje najmenej 78% tuku a maximálne 20% vody. Najprv sa vyrobí zo zmesi tuku, vody a emulgátora (viaže vodu) kvapalná emulzia, ktorá sa prudkým ochladnutím a hnetením mení na tuhý tuk. Hlavnou surovinou je repkový olej, potom iné oleje a živočíšne tuky. Ako emulgátor sa používa mlieko, srvátka, smotana. Margaríny na priamu spotrebu sa obohacujú vitamínmi A, D, E. Prídavné látky dodávajú margarínu žltý odtieň, príjemnú arómu a lepšiu trvanlivosť.
        Pokrmové tuky sa od margarínov odlišujú tým, že neobsahujú vodu. Na ich výrobu sa používajú rovnaké suroviny ako na výrobu margarínov, ale samotné zloženie tukových násad je odlišné.
        Stužené tuky sa vyrábajú stužovaním rastlinných olejov.

Pri umývaní rúk používame mydlá, čo sú zmesi solí vyšších mastných kyselín.


TUKY V PRÍRODE - VOSKY

        Medzi vosky produkované hmyzom patrí včelí vosk.
        V lebečných dutinách vorvaňa sa vyskytuje vorvaňovina.
        Príkladom rastlinného vosku je vosk karnaubský, ktorý tvorí jemný povlak na listoch karnaubskej palmy (Brazília).

Zamyslite sa, ktoré potraviny ešte obsahujú tuky.