"Zamyslite sa!"


HLAVNÉ ZDROJE BIELKOVÍN V DOMÁCNOSTI

        Strukoviny, hlavne fazuľa, šošovica, hrach, sója. Patria nielen k najlacnejším, ale aj k najzdravším potravinám. V kombinácii s obilninami sú zdrojmi plnohodnotných bielkovín. Sója a sójová bielkovina má v našej strave aj zdravotný význam, pretože pomáha predchádzať rakovine, cukrovke, vysokému krvnému tlaku a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Obr. 24 Strukoviny
        Vajíčka sú zdrojmi plnohodnotných bielkovín. Obsahujú ale aj cholesterol.

        Mlieko a mliečne výrobky, ako sú tvaroh, syry, jogurty, obsahujú v dostatočnom a primeranom množstve, ako aj v optimálnom pomere mnohé významné látky dôležité pre plnohodnotnú výživu človeka. Sú to hlavne bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky.
Obr. 25 Mliečne výrobky

        1 liter mlieka obsahuje také množstvo bielkovín, ktoré zhruba pokryje požadovanú dennú dávku tejto látky u detí. Pre dospelých je to približne polovičná odporúčaná denná dávka. Mliečne bielkoviny obsahujú 18 z 20 známych aminokyselín, potrebných na stavbu a udržiavanie ľudského organizmu. Okrem toho sú aj zdrojom esenciálnych aminokyselín, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Z bielkovín mlieka dominuje kazeín 82 % a srvátkové bielkoviny laktalbumín a laktoglobulín 12 %. Biologická hodnota mliečnych bielkovín je vôbec najvyššia, až 98 % z nich sa využije v prospech organizmu. Mliečne bielkoviny sú neoddeliteľnou súčasťou hormónov a enzýmov. Ich nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu, resp. nedostatočne vyvinutú svalovú hmotu.

        Bravčové mäso, hovädzie mäso, hydina, ryby - sú hlavnými zdrojmi plnohodnotných bielkovín.
        Bielkoviny sa nachádzajú v malých množstvách aj v chlebe, pečive, cestovinách, ryži a zemiakoch. Sú to neplnohodnotné bielkoviny.

Bielkoviny prijímané v potrave sú denaturované. Denaturované bielkoviny sú totiž ľahko stráviteľné a pritom si zachovávajú svoju výživnú hodnotu. Okrem toho má denaturácia bielkovín praktický význam v potravinárstve a v domácnosti pri uchovávaní potravín.