"Overte si získané poznatky!"


1. Stavebnými jednotkami bielkovín sú:
      a)   2-aminokarboxylové kyseliny
      b)   1-aminokarboxylové kyseliny
      c)   3-aminokarboxylové kyseliny
      d)   ani jedny z uvedených

2. Biuret vzniká:
      a)   zahrievaním glycínu
      b)   zahrievaním kyseliny močovej
      c)   zahrievaním alanínu
      d)   zahrievaním močoviny

3. Prítomnosť peptidovej väzby dokážeme:
      a)   biuretovou reakciou
      b)   Fehlingovou reakciou
      c)   Molischovou reakciou
      d)   ani jednou z uvedených

4. Denaturácia bielkoviny znamená:
      a)   vratnú zmenu konformácie molekuly bielkoviny
      b)   nevratnú zmenu konfigurácie molekuly bielkoviny
      c)   iba zmenu kvartérnej štruktúry
      d)   nevratnú zmenu konformácie, prípadne aj ďalšie zmeny molekuly bielkoviny, spojenej so stratou biologickej aktivity

5. Zdrojom vápnika v mlieku je:
      a)   fibrín
      b)   kolagén
      c)   kazeín
      d)   keratín