"Prečítajte si!"


SACHARIDY V BEŽNOM ŽIVOTE

?     Čo    sú    sacharidy      ?

        Sacharidy sú prírodné látky, ktoré sa vytvárajú v rastlinách pri fotosyntéze. Pre rastliny sú stavebnými aj zásobnými látkami. V telách živočíchov a človeka sú zdrojom energie.

        Potravou prijíma človek veľké množstvo sacharidov. Väčšinu z nich tvoria polysacharidy, hlavne škrob, glykogén a celulóza, v menšom množstve pektíny, xylány a pod.
        Z disacharidov sa v potrave najviac objavujú sacharóza, v menšom množstve laktóza a maltóza.
        Monosacharidy - glukóza, fruktóza, galaktóza, manóza, ribóza, xylóza a arabinóza - predstavujú najmenší podiel sacharidov v potrave.

        Ľudský organizmus nemá k dispozícii enzýmy schopné štiepiť všetky polysacharidy a utilizovať všetky di - a monosacharidy. Najväčší metabolický význam pre organizmus má škrob, glykogén, sacharóza, laktóza, maltóza, glukóza, fruktóza a galaktóza.
Polysacharidy a disacharidy prijaté potravou sa v tráviacich orgánoch hydrolyticky štiepia.