Historické hľadisko

Obrázok produktu

    Nebol to Kolumbus, ktorý priniesol kakao do Európy, ale španielsky dobyvateľ Hernando Cortés. Keď u aztékov ochutnal nápoj „Xocolatl“, ktorý nielenže chutil, ale dodával energiu, okamžite vytušil jeho cenu a ako jeden z tromfov priniesol kakao do Španielska potom, čo v roku 1519 poslal správu španielskemu kráľovi Karolovi V. o kakaovníku. S Cortezom prichádza aj tajomstvo prípravy nápoja z kakaových bôbov. Čoskoro začali vznikať „kakaovne“, kde  podávali tento nápoj osladený trstinovým cukrom navyše „krstený“ smotanou ako dobovým šlágrom. Dámy z vyššej spoločnosti ho popíjali z jemných porcelánových šálok.

    Asi o sto rokov dobylo kakao taliansku a rakúsku spoločnosť. Ochutnali ho Mária Terézia i Ľudovít XIV., aj keď najprv kakaovému prášku neverili. V lekárňach sa kakao dlho predávalo ako liek, ale s rozvojom svetového obchodu a dômyselným spracovaním na čokoládu sa jeho víťazne „ťaženie“ Európou už nedalo zastaviť, hoci ceny tejto lahôdky boli dosť vysoké. Tento nápoj si vtedy mohla dovoliť len šľachta a radi ho ako dodávateľa energie popíjali aj umelci a básnici.

    V priebehu histórie sa kakao stávalo čoraz obľúbenejšie. Príjemný pocit vyvoláva kakaové maslo: zložitým procesom látkovej premeny v tele sa tvorí serotonín – hormón šťastia, ktorý dodáva pocit radosti, úľavy a spokojnosti.

    Jeho povzbudzujúce účinky sa zrovnávajú s kávou alebo s čajom, avšak na rozdiel od týchto nápojov neobsahuje kofeín. V súčasnosti, kedy je možné pracovať s modernými zariadeniami sa vedci snažia okrem iného, dokázať prítomnosť zložiek podporujúcich obranyschopnosť organizmu.