Historické hľadisko
Nebol to
Kolumbus, ktorý priniesol kakao do Európy, ale španielsky dobyvateľ
Hernando Cortés. Keď u aztékov ochutnal nápoj „Xocolatl“, ktorý
nielenže chutil, ale dodával energiu, okamžite vytušil jeho cenu a ako
jeden z tromfov priniesol kakao do Španielska potom, čo v roku 1519
poslal správu španielskemu kráľovi Karolovi V. o kakaovníku. S Cortezom
prichádza aj tajomstvo prípravy nápoja z kakaových bôbov. Čoskoro
začali vznikať „kakaovne“, kde
podávali tento nápoj osladený trstinovým cukrom navyše „krstený“
smotanou ako dobovým šlágrom. Dámy z vyššej spoločnosti ho popíjali
z jemných porcelánových šálok.
V priebehu
histórie sa kakao stávalo čoraz obľúbenejšie. Príjemný pocit
vyvoláva kakaové maslo: zložitým procesom látkovej premeny v tele sa
tvorí serotonín – hormón šťastia, ktorý dodáva pocit radosti, úľavy
a spokojnosti.
Jeho povzbudzujúce
účinky sa zrovnávajú s kávou alebo s čajom, avšak na
rozdiel od týchto nápojov neobsahuje kofeín. V súčasnosti, kedy je
možné pracovať s modernými zariadeniami sa vedci snažia okrem iného,
dokázať prítomnosť zložiek podporujúcich obranyschopnosť
organizmu.