Chemické experimenty k téme KAKAO



Chemické experimenty, ktoré je možné realizovať doma

Pokus: FARBIVÁ V KAKAOVOM PRÁŠKU


Princíp:
V kadičke so sódou je farba v porovnaním porovnávacím roztokom tmavšia. Po pridaní odfarbovača sa roztok v druhej kadičke odfarbí. Farbu čokolády spôsobujú pražené produkty kakaových zŕn (hnedé farbivá napr. chinóny). Jedná sa o neenzymatické hnednutie. Farebné reakcie sa konajú medzi druhým a siedmym dňom fermentačného procesu. Rastlinné fenoly sa pri tom oxidujú (pri reakcií s kyslíkom v alkalickom prostredí roztok stmavne) a kondenzujú. Z časti sú redukované ditioničitanom sodným – nachádzajúcom sa v odfarbovači (redukovadlo), ktorý tu spôsobí odfarbenie roztoku.

Pomôcky a chemikálie:
3 kadičky, špachtlička, tyčinka, kakaový prášok, sóda, odfarbovač

Postup práce:
Nie príliš intenzívne zafarbený roztok kakaového prášku rozdelíme do troch kadičiek. Extrakt v prvej kadičke sa použije ako porovnávací roztok. Do druhej kadičky pridáme špachtličku sódy, do tretej kadičky rovnaké množstvo odfarbovača. Sklenou tyčinkou premiešame obsah kadičiek.

Kakao v kadičkách       Čaj v kadičkách


Obr. 1: Obr. X porovnávací roztok, roztok s odfarbovačom, roztok so sódou
Obr. 2: sóda, odfarbovač, porovnávací roztok