Chemické experimenty k téme KÁVA



Chemické experimenty, ktoré je možné realizovať doma

Pokus: DÔKAZ KOFEÍNU


Princíp:
Kofeín z kávy sublimuje a vylučuje sa v tvare ihlicovitých kryštálov. Kofeín je pevná látka bez chuti a zápachu, ktorá patrí do skupiny purínových alkaloidov. Čistýkofeín bol prvý krát objavený v roku 1819 v kávových bôboch. Okrem kávy sa vyskytuje kofeín aj v čiernom čaji a v bôboch kakaa.

Pomôcky a chemikálie:
kadička, polievková lyžica, Bunsenov kahan, trojnožka s azbestovou sieťkou, alobal, káva alebo čierny čaj

Postup práce:
Do kadičky nasypeme pár zrniečok kávy alebo čierneho čaju a zohrievame nad kahanom. Potom kadičku prekryjeme alobalom a zahrievame tak dlho, kým sa na hliníku nevylúčia kryštály.



Chemické experimenty, ktoré je možné realizovať v školskom laboratóriu

Pokus: REDUKČNÉ VLASTNOSTI KOFEÍNU


Princíp:
Kávový extrakt sa najprv zafarbí na zeleno, neskôr sa farba zmení do hneda. V kávovom extrakte sa železité ióny Fe (III) redukujú na železnaté ióny Fe (II)(v komplexných zlúčeninách), ktoré vytvárajú intenzívne sfarbené čierne komplexy podobné čiernemu atramentu.

Pomôcky a chemikálie:
kadička, špachtlička, kávový prášok, roztok chloridu železitého

Postup práce:
Do kadičky nalejeme 30 cm3 vody a pridáme špachtličku kávového prášku. Vzniknutý extrakt sa slabo zafarbí. Keď sa prášok usadí na dne kadičky, pridáme niekoľko kvapiek roztoku chloridu železitého a určíme farebné zmeny na miestach kvapnutia.