Chemické experimenty, ktoré je možné realizovať doma
Pokus: KRYŠTALIZÁCIA MEDU
Pomôcky a chemikálie:
med, čistá fľaša, pohár, lyžica, vodný kúpeľ
Postup práce:
- Časť obsahu fľaše s vykryštalizovaným medom dáme do pohára, ktorý ponoríme do teplého vodného kúpeľa. Po rozpustení medu v pohári nalejeme približne 1/3 obsahu do čistej, umytej fľaše a zvyšnú časť do pôvodnej neumývanej fľaše. Po ochladení obidvoch fliaš pozorujeme, v ktorej fľaši a v akých miestach prebieha obnovenie procesu kryštalizácie rýchlejšie.
- Do čistej fľaše s 1/3 roztopeného medu pridáme malé množstvo vody. Fľašu necháme postáť dlhší čas a priebežne pozorujeme zmeny.
- Kryštalizáciu medu možno pozorovať rýchlejšie v pôvodnej, neumytej fľaši a to predovšetkým na miestach so starým nánosom medu. Nečistota, prach, ale aj mechanické zasahovanie (vryp), časté namáčanie lyžice, noža, alebo prsta môžu pôsobiť ako kryštalizačný zárodok a urýchľovať tak kryštalizáciu cukru. Vytvorený kryštál cukru pôsobí teda ako kryštalizačný zárodok pre zvyšný, ešte rozpustený med.
- Med zriedený vodou nevykryštalizuje niekoľko týždňov. Pridávaním vody sa znižuje koncentrácia cukru v mede, vzniknutý roztok cukru už nie je nasýtený a preto nekryštalizuje. Týmto spôsobom možno vyriešiť problém kryštalizácie medu na dlhší čas.
Chemické experimenty, ktoré je možné realizovať v školskom laboratóriu
Pokus: DÔKAZ REDUKUJÚCICH SACHARIDOV V MEDE
Pomôcky a chemikálie:
skúmavky, pipety, kadičky, odmerný valec, trojnožka, azbestová sieťka, kahan, Fehlingovo činidlo, Tollensovo činidlo, glukóza, fruktóza, sacharóza, ovocná šťava, med
Postup práce:
- Pripravíme si 1% roztoky príslušných sacharidov. Do skúmaviek nalejeme 1 cm³ roztoku sacharidov v poradí: glukóza, fruktóza, ovocná šťava a med. Do každej skúmavky pridáme 2 cm³ roztoku Fehlingovho činidla. Skúmavky zahrievame vo vodnom kúpeli a pozorujeme zmeny sfarbenia roztokov.
- Do pripravených skúmaviek s roztokmi sacharidov pridáme 1 cm³ Tollensovho činidla. Skúmavky zahrievame a pozorujeme farebné zmeny.