Vplyv medu na ľudský organizmus

Cukry sa nachádzajú v mede v invertovanej forme. Pre vysoký obsah týchto 
cukrov (60-70%) je med ideálnym zdrojom energie. V takejto podobe sa cukry
 môžu vstrebávať priamo do krvi a doplniť tak chýbajúcu energiu vo svaloch
 vyčerpaného a oslabeného organizmu. Med teda predstavuje pre organizmus
  „rýchly zdroj energie“ . Odporúča sa nielen ťažko pracujúcim ľuďom, ale
 aj malým deťom. Keď dostávajú v strave med, dobre priberajú a lepšie odolávajú
 infekčným chorobám.
 
má bakteriocídne účinky, odoberá bakteriálnym bunkám vodu,
ktorá je nevyhnutná pre ich existenciu, pomáha tak pri infekčných
ochoreniach dýchacích ciest a pri ošetrovaní popálenín a vredových
chorôb kože, uvoľnuje hlieny (najmä med z ihličnatých stromov),
čo sa využíva pri liečbe kašľa, zlepšuje chuť do jedla, podporuje
tvorbu červených krviniek a tak pomáha pri liečbe chudokrvnosti, jeho 
hepatoprotektívny účinok pomáha znižovať cholesterol a
podporuje tvorbu žlče, tým je prospešný pre správnu funkciu
detoxikačných procesov, pomáha pri nespavosti a únave, pohár
vody osladený lyžicou medu je výborný uspávací prostriedok a
pomáha človeku znovu zaspať po prerušení spánku, pomáha pri
chorobách srdca a srdcovo-cievneho systému tým, že znižuje krvný
tlak a chráni srdcový sval, pôsobí liečivo pri ochoreniach obličiek
a močových ciest, urýchľuje spaľovanie alkoholu, spomaľuje
starnutie, podporuje regeneračné procesy, obnovu buniek slizníc
a má antioxidačné účinky (obsahuje rastlinné farbivá – karotenoidy,
flavonoidy a vitamíny)
 
Med sa neodporúča konzumovať ľuďom s vysokým krvným tlakom
, alergikom a astmatikom. Ľudia chorí na cukrovku ho môžu konzumovať
len v malom množstve, po konzultácií s lekárom. Pri ťažšom stupni cukrovky
je jeho konzumácia zakázaná.
 
 
Med má veľa liečivých vlastností. V súčasnosti má využitie medu ako liečiva
 nielen veľa priaznivcov, ale aj odporcov. Nápadná je najmä jeho alergizujúca
 vlastnosť, lebo obsahuje veľa peľových zrniek rôznych rastlín. Med má vďaka
 výhodnej kombinácii látok mnohé vlastnosti, ktoré sa využívajú v liečiteľstve:
    Veľmi zriedkavo môže spôsobiť miernu otravu, ak včely zbierali 
potravu na niektorých druhoch azaliek, rododendronov, oleandrov, 
paliem a vavrínov. Táto otrava je zriedkavá preto, lebo včela 
medonosná je veľmi citlivá a sama uhynie skôr, ako stačí vyrobiť 
jedovatý med.