- Cukry sa nachádzajú v mede v invertovanej forme. Pre vysoký obsah týchto
-
cukrov (60-70%) je med ideálnym zdrojom energie. V takejto podobe sa cukry
- môžu vstrebávať priamo
do krvi a doplniť tak chýbajúcu energiu vo svaloch
- vyčerpaného a oslabeného organizmu. Med teda
predstavuje pre organizmus
- „rýchly zdroj energie“ . Odporúča sa nielen ťažko pracujúcim ľuďom,
ale
- aj malým deťom. Keď dostávajú v strave med, dobre priberajú a lepšie odolávajú
- infekčným
chorobám.
-
- má bakteriocídne účinky, odoberá bakteriálnym
bunkám vodu,
- ktorá je nevyhnutná pre ich existenciu, pomáha tak
pri infekčných
- ochoreniach dýchacích ciest a pri ošetrovaní popálenín
a vredových
- chorôb kože, uvoľnuje hlieny (najmä med z ihličnatých
stromov),
- čo sa využíva pri liečbe kašľa, zlepšuje
chuť do jedla, podporuje
- tvorbu červených krviniek a tak pomáha pri liečbe
chudokrvnosti, jeho
- hepatoprotektívny účinok pomáha znižovať
cholesterol a
- podporuje tvorbu žlče, tým je prospešný pre
správnu funkciu
- detoxikačných procesov, pomáha pri nespavosti a
únave, pohár
- vody osladený lyžicou medu je výborný uspávací
prostriedok a
- pomáha človeku znovu zaspať po prerušení
spánku, pomáha pri
- chorobách srdca a srdcovo-cievneho systému tým, že
znižuje krvný
- tlak a chráni srdcový sval, pôsobí liečivo
pri ochoreniach obličiek
- a močových ciest, urýchľuje spaľovanie
alkoholu, spomaľuje
- starnutie, podporuje regeneračné procesy, obnovu
buniek slizníc
- a má antioxidačné účinky (obsahuje
rastlinné farbivá – karotenoidy,
- flavonoidy a vitamíny)
-
- Med sa neodporúča konzumovať ľuďom s
vysokým krvným tlakom
- , alergikom a astmatikom. Ľudia chorí na cukrovku
ho môžu konzumovať
- len v malom množstve, po konzultácií s lekárom. Pri
ťažšom stupni cukrovky
- je jeho konzumácia zakázaná.
-
-
-
- Med má veľa liečivých vlastností. V súčasnosti má využitie medu ako
liečiva
- nielen veľa priaznivcov, ale aj odporcov. Nápadná je najmä jeho alergizujúca
- vlastnosť,
lebo obsahuje veľa peľových zrniek rôznych rastlín. Med má vďaka
- výhodnej kombinácii látok mnohé
vlastnosti, ktoré sa využívajú v liečiteľstve:
- Veľmi zriedkavo môže spôsobiť miernu otravu, ak včely zbierali
- potravu
na niektorých druhoch azaliek, rododendronov, oleandrov,
- paliem a vavrínov. Táto otrava je
zriedkavá preto, lebo včela
- medonosná je veľmi citlivá a sama uhynie skôr, ako stačí vyrobiť
-
jedovatý med.
