Hľadisko zdravej výživy
-
bežne odporučená dávka medu ako potraviny, je 1 polievková lyžica denne pre dospelého človeka nalačno,
-
liečebná dávka je vyššia, 100 - 200 g denne, rozdelená na niekoľko dávok, pri užívaní je vhodné med riediť prevarenou, ale nie horúcou vodou alebo ovocnou šťavou. Med nikdy nevystavujeme teplote vyššej ako 45°C, ani ho nepridávame do horúcich nápojov, lebo sa strácajú jeho liečivé účinky.
Druhy medu
Jednotlivé druhy medu rozlišujeme podľa období a podľa druhov rastlín, čo navzájom spolu aj súvisí. Odlišujú sa najmä svojou farbou, chuťou a tendenciou kryštalizovať.
Podľa období rozlišujeme:
jarný med - pochádza spravidla z ovocných stromov
letný med – pochádza predovšetkým z lipy
jesenný med – získava sa z vresu
Podľa druhu rastlín sa med delí na:
Kvetový med - patrí k najrozšírenejším medom. Je to med, ktorý pochádza z horských a
nížinných lúk a v jeho zložení je nektár rôznych kvetov. Tento med sa vyznačuje lahodnou chuťou,
príjemnou arómou a farba može kolísať od bledej až po bledohnedú.
Medovicový - pochádza z medovice, ktorá sa tvorí predovšetkým na jedliach, smrekoch a
boroviciach, a preto sa tento med nazýva aj ako med "horský". Vyznačuje sa vysokým obsahom
minerálnych látok. Má tmavú farbu a špecifickú chuť.
Lipový med - obsahuje nektár z kvetov lipy. Vyznačuje sa svetlou farbou, lahodnou chuťou
a arómou lipového kvetu.
Agátový med – obsahuje nektár agátových kvetov. Má osobitnú chuť a vôňu, je zlatožltej
farby a je ľahko stráviteľný.
Lesný med - obsahuje predovšetkým nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov a medovicu stromov.
Je výraznej chuti, silnejšej, avšak príjemnej arómy a tmavohnedej farby. Je to veľmi kvalitný a
vyhľadávaný druh medu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
kvetový | medovicový | lipový | agátový | lesný |