Hľadisko zdravej výživy

PNové poznatky stále viac a viac potvrdzujú obrovskú dôležitosť mlieka. Ako zdroj vápnika je takmer nenahraditeľné. Mliečny cukor - laktóza - sa podieľa na stavbe mozgových buniek. Mlieko však nie je len živina, ale vzhľadom k tomu, že obsahuje 90 % vody, dá sa s ním počítať i v dennom pitnom režime.




Druhy mlieka

Kyslé mlieko

Zakysané, alebo kyslé mlieka sú charakterizované špecifickými kyslomliečnymi baktériami, napríklad pri výrobe Zakysanky sa používa tzv. základná (smotanová) kultúra, ktorá je zložená z Lactococcus lactis, subsp. lactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum a Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, zakvasené mlieka sa vyrábajú s použitím kvasiniek, pri ich výrobe môže vznikať malé množstvo alkoholu.
Samovoľné skysnutie mlieka vzniká zo surového, alebo šetrne pasterizovaného mlieka obyčajne pôsobením baktérií Streptococcus lactis. Z pasterizovaného mlieka sa kysnuté mlieko pripravuje zaočkovaním čistou masliarskou kultúrou, ktorá obsahuje S. lactis, S. cremoris, Leuconostoc cremoris a L. dextranicum.
Mliečny cukor (laktóza) sa v prírode vyskytuje len v mlieku a je jeho charakteristickou zložkou. Pôsobením mliečnych baktérií, ktoré sú v každom surovom mlieku, sa rozkladá na kyselinu mliečnu. Táto kyselina môže zvýšiť kyslosť mlieka natoľko, že v ňom zrazí kazeín a vypadne z roztoku ako tvarohovitá hmota.


Acidofilné mlieko

Acidofilné mlieko, získavané kysnutím pomocou Lactobacillus acidophilus, je obľúbeným nápojom. V porovnaní s mliekom má viaceré priaznivé účinky. Je ľahšie stráviteľnejšie a má vyšší obsah niektorých vitamínov. Pôsobí aj proti prítomnosti škodlivých baktérií v čreve, čím upravuje ich funkciu. Ničí choroboplodné mikroorganizmy v žalúdku a v črevách, alebo im bráni, aby ochorenie vyvolali. Okrem toho povzbudzuje náš imunitný systém a podporuje trávenie. Acidofilné mlieko napomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a podporuje tvorbu protilátok na mnohé ochorenia. Je ľahko stráviteľné, pretože obsahuje mliečne kultúry, ktoré premieňajú mliečny cukor na kyselinu mliečnu.


Rastlinné mlieka

Rastlinné mlieka sa môžu stať výborným zdraviu prospešným spestrením jedálnička, liečivou, resp. výživovou zložkou stravy v obdobiach, keď nie je vo výžive dostatok potrebných látok z prírodných zdrojov.