Chemické experimenty, ktoré je možné realizovať doma
Pokus: PRÍPRAVA SÓJOVÉHO MLIEKA
Toto mlieko je odskúšané najmä ázijskými národmi. Hoci jeho príprava je na pohľad zdĺhavá, po získaní trošky praxe nie je namáhavá. V obchodoch môžeme kúpiť sójovú múku, alebo jemný púder – tie nám uľahčia prácu s varením bôbov. 1-1,5 lyžice plnotučnej múky rozmixujeme vo vode a necháme odstáť. Precedíme a po dochutení podávame.
Pomôcky a chemikálie:
0,5 kg sójových bôbov, voda, mixér, med
Postup práce:
Sójové bôby namočíme cez noc asi v 2 l vody (v chladničke). Na druhý deň prepláchneme a varíme v čerstvej vode asi 2-2,5 hodiny. Vodu občas dolejeme. Po zliatí máme k dispozícii asi 1,2 kg uvarenej sóje. Sóju zmixujeme s vodou v pomere asi 1:1 na hladko, dochutíme medom .
Pokus: PRÍPRAVA KOKOSOVÉHO MLIEKA
Týmto postupom dostaneme nápoj farbou veľmi podobný mlieku, ale úplne sa líšiaci od originálneho čerstvého priezračného kokosového mlieka. V ázijských krajinách ho veľmi často používajú pri príprave bežných jedál. Základ nie je potrebné vopred namáčať.
Pomôcky a chemikálie:
kokosovú múčku, alebo čerstvý strúhaný kokos, voda, mixér
Postup práce:
Kokosovú múčku, alebo strúhaný kokos z čerstvého orecha pridáme do vody teplej 25-35 OC (v studenej sa vyzráža pri mixovaní navrchu kokosový tuk) v pomere 1:2 a rozmixujeme na hladkú hmotu. Pri použití kokosovej múčky je niekedy ťažké dosiahnuť úplnú hladkosť, pretože múčka je suchá a vláknitá – hotové mlieko je potrebné pred podávaním, alebo použitím precediť cez husté sitko.
Chemické experimenty, ktoré je možné realizovať v školskom laboratóriu
Pokus: IZOLÁCIA A ROZDELENIE BIELKOVÍN Z MLIEKA
Princíp:
V mlieku sú tri druhy kvalitatívne odlišných bielkovín. Ich podstatnú časť tvorí kazeín, ktorý je typickou mliečnou bielkovinou. Okrem neho sa v mlieku nachádza mliečny albumín a mliečny globulín. Sú v mlieku vo forme koloidného roztoku a sú plnohodnotné, lebo obsahujú nevyhnutné aminokyseliny. Pôsobením kyselín, alebo syridla sa vyzrážajú.
Pomôcky a chemikálie:
kadička, odmerný valec, filtračný lievik, filtračný kruh, laboratórny stojan, strička, pipety, síran amónny, uhličitan amónny, zriedená kyselina octová, destilovaná voda, mlieko
Postup práce:
- 50 ml mlieka zriedime vodou v pomere 1 : 3, premiešame a za občasného pretrepávania pridáme roztok kyseliny octovej, pokiaľ sa tvorí zrazenina. Potom roztok prefiltrujeme, pričom sa kazeín zachytí na filtri. Zrazeninu premyjeme destilovanou vodou. Do filtrátu pridáme uhličitan sodný na zneutralizovanie do slabo kyslej reakcie a roztok zahrejeme do varu. Z roztoku vypadne zrazenina mliečneho albumínu a globulínu.
- V druhom pokuse pridáme do nezriedeného mlieka rovnaký objem síranu amónneho a premiešame. Z roztoku sa vyzráža kazeín a globulín.
Pokus: KAZEÍN V MLIEKU
Izolácia kazeínu z mlieka
Princíp:Kazeín je hlavná bielkovinová zložka mlieka. Patrí medzi významnú živočíšnu bielkovinu, najviac je obsiahnutý v tvarohu, chráni pečeňové bunky. Nachádza sa v ňom vo forme vápenato-draselnej soli. Okyslením minerálnou kyselinou sa premení na voľnú kyselinu. Kazeín sa zráža pri pH približne 4.7.
Pomôcky a chemikálie:
centrifúga, centrifugačné skúmavky, drevené špajdle, mlieko, 10 % HCl, etanol, éter,
Postup práce:
50 cm² (ml) mlieka centrifugujeme pri 3 000 ot/min približne 10 minút. Na povrchu sa nám vylúči tuk a ten opatrne odoberieme pomocou drevenej špajdle. Mlieko vylejeme do 100 ml kadičky a za stáleho miešania pridávame opatrne 10 % HCl (asi 1 ml), až pokiaľ sa nám nevytvorí vločkovitá zrazenina (ak použijeme HCl nadbytok, zrazenina sa začne znova rozpúšťať !). Zrazeninu opäť prelejeme do centrifugačnej skúmavky a centrifugujeme pri rovnakých otáčkach. Vrchnú časť (supernatant) zo skúmavky vylejeme a spodnú časť (sediment) – našu zrazeninu premyjeme destilovanou vodou a znovu centrifugujeme za rovnakých podmienok. Vodu zlejeme a vzniknutý kazeín rozmiešame s 96 % etanolom. Znova centrifugujeme. Po centrifugácii zlejeme etanol, zrazeninu premyjeme éterom (už necentrifugujeme) a kazeín necháme voľne schnúť na filtračnom papieri.
Upozornenie:
S kyselinou chlorovodíkovou pracujte opatrne, s éterom pracujte len v digestore.
Pokus: ALBUMÍN V MLIEKU - DÔKAZOVÉ REAKCIE ALBUMÍNU
Millonova reakcia
Princíp:V roztoku dusičnanov ortuti, ktorý obsahuje kyselinu dusitú, dávajú fenoly červené zafarbenie, resp. žlté zrazeniny, ktoré sa zmenia na červené v kyseline dusičnej. Reakciu pravdepodobne spôsobuje to, že najskôr sa tvoria nitrofenoly, ktoré potom reagujú s pôvodným nezmeneným fenolom. Pozitívna reakcia svedčí o prítomnosti tyrozínu v bielkovine.
Pomôcky a chemikálie:
hrubostenné skúmavky, pipety, 0,1 5 roztok albumínu, Millonovo činidlo
Postup práce:
Do skúmavky napipetujeme 1 ml roztoku albumínu, pridáme 5-6 kvapiek Millonovho činidla. Po za hriatí vo vodnom kúpeli pozorujeme sfarbenie. (krvavočervená zrazenina).
Biuretova reakcia
Princíp:Biuretovú reakciu dávajú látky, ktoré obsahujú dve H2N-CO- skupiny spojené buď navzájom, alebo prostredníctvom atómu dusíka, alebo kyslíka. Reakcia je založená na tvorbe tetraamóniovej soli s komplexne viazanou meďou. Reakcia je pozitívna vtedy, keď meďnatý komplex, ktorý vznikol, prechádza z modrého zafarbenia na fialové.
Pomôcky a chemikálie:
hrubostenné skúmavky, pipety, 0.1 % roztok albumínu, Biuretovo činidlo
Postup práce:
K 1 ml roztoku albumínu pridáme rovnaký objem biuretovho činidla. Pozorujeme zafarbenie roztoku. (albumín – tmavofialová, tmavomodrá).
Ninhidrínová reakcia
Pomôcky a chemikálie:hrubostenné skúmavky, pipety, indikátorový pH papierik, vodný kúpeľ, varič, 0.1 % roztok albumínu, ninhydrínové činidlo, pyridín
Postup práce:
Zmiešame 2.5 ml roztoku albumínu s 5 kvapkami pyridínu a 0.5 ml ninhydrínu. Po 10 min zahrievania vo vodnom kúpeli sa roztok zafarbí na modro. Reakcia prebieha v neutrálnom prostredí, preto je potrebné roztok albumínu pred pridaním činidla zneutralizovať. (albumín – svetlofialová).
Pokus: DÔKAZ PRÍTOMNOSTI AMINOKYSELÍN OBSAHUJÚCICH SÍRU V MLIEKU
Princíp:
Síra obsiahnutá v mliečnych aminokyselinách sa veľmi ľahko uvoľňuje pôsobením NaOH vo forme sulfánu, ktorý vytvára s octanom olovnatým čiernu zrazeninu sulfidu olovnatého.
Pomôcky a chemikálie:
skúmavka, pipeta, kahan, držiak na skúmavky, 10 % roztok Pb(CH3COO3)2, 10 % NaOH
Postup práce:
K 1 ml roztoku octanu olovnatého pomaly pridáme roztok NaOH, kým sa nerozpustí zrazenina vznikajúceho hydroxidu olovnatého. Pridáme 5 – 6 kvapiek mlieka a roztok v skúmavke zahrejeme. Pozorujeme čierno-hnedé zafarbenie roztoku v skúmavke.
Pokus: STANOVENIE STUPŇA KYSLOSTI (°SH) MLIEKA
Princíp:
Titračná kyslosť sa udáva počtom ml roztoku hydroxidu sodného c(NaOH) = 0,25 mol.l-1, ktorý sa spotrebuje pri titrácii 100 ml mlieka. Tento spôsob vyjadruje tradične v mliekárenstve používané stupne Soxhlet-Henkela (°SH).
Pomôcky a chemikálie:
byreta, odmerný valec, pipeta, titračná banka, mlieko, kyslé mlieko, acidofilné mlieko, 2 % etanolový roztok fenolftaleínu, 0,25 M roztok NaOH
Postup práce:
Do titračnej banky odmeriame 50 ml mlieka, pridáme 2 ml fenolftaleínu a za stáleho miešania krúžením titrujeme s 0,25 M NaOH dovtedy, kým sa biela farba nezmení na svetloružovú, ktorá sa udrží počas jednej minúty. Získané výsledky porovnáme.
Výpočet:
Kyslosť mlieka (SH) sa vypočíta:
V prípade, že sa na titráciu použije iné množstvo mlieka ako 50 cm³, spotreba hydroxidu sodného sa vždy musí prepočítať na 100 ml, alebo na 1 g.
Pokus: TUKY V MLIEKU
Princíp:
Tuk v mlieku sa nachádza vo forme jemne rozptýlených drobných guľôčok. Usadzuje sa na povrchu mlieka ako smotana. Mliečny tuk je najhodnotnejší zo všetkých tukov. Tuky nachádzajúce sa v mlieku sú rozpustné v nepolárnych organických rozpúšťadlách. Na základe tejto vlastnosti ich možno izolovať.
Pomôcky a chemikálie:
skúmavka, stojan na skúmavky, držiak ma skúmavky, liehový kahan, striekačka (10 ml), nožnice, pipeta, zápalky, plnotučné mlieko, éter alebo etanol
Postup práce:
Skúmavku naplníme 5 ml plnotučného mlieka, na to navrstvíme 1 ml alkoholu a zmes zahrievame asi minútu. Po ochladení skúmavky vodou pridáme 4 ml éteru a silne pretrepeme, počkáme, kým sa fázy opäť oddelia. Vrstvu éteru obsahujúcu tuk odsajeme striekačkou a nakvapkáme na filtračný papier. Na filtračnom papieri ostane dobre viditeľná mastná škvrna. Mastnú škvrnu na papieri môžeme zviditeľniť organických farbivom Sudan III.