Pšenica je najdôležitejšia chlebová obilnina s vysokým podielom bielkovín a kvalitného lepku.
Uhľohydráty: Tvoria až 76 % a väčšinou sú vo forme škrobu, len s malým podielom (1 % až 2 %) cukrov.
Tuky: Pšenica ich obsahuje približne 1,56 %, z
toho viac ako polovica sa nachádza v klíčkoch a otrubách.
Prevažne sú to polynenasýtené mastné kyseliny, najmä kyselina linolová.
Celé zrno obsahuje mnoho:
vitamínov – vitamín B1, B2, B6, niacín, foláty a vitamín E, ale neobsahuje vitamín C, B12 ani provitamín A,
minerálnych látok – fosfor, horčík, železo, draslík a stopová prvky, z ktorých vyniká zinok, meď a mangán, najmenej je vápnika.
Klíčky sú zdrojom biologicky vysoko hodnotných látok a obsahujú všetky vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D a E. Klíčok zostáva prítomný v celozrnnej múke, takže výživná hodnota tejto múky je vyššia oproti múke bielej.
Olej z pšeničných klíčkov má zvlášť vysoký obsah vitamínu E, ktorý má vlastnosti antioxidantov a chráni bunkové membrány.