Chemická podstata pšenice

           Pšenica je najdôležitejšia chlebová obilnina s vysokým podielom bielkovín a kvalitného lepku.

Pšenica


Proteíny: Až 90 % pšeničných proteínov sa skladá z gluteínu a gliadínu, ktoré keď sa oddelia
od ostatných častí zrna a zmiešajú s vodou, vytvoria mazľavú hmotu glutén (lepok), 
čo je bielkovinovýobsah endospermu, čiže biela múka (bez klíčkov a otrúb). Je to práve glutén, 
ktorý spôsobuje, že sa cesto zväčšuje vplyvom oxidu uhličitého vznikajúceho 
počas kvasenia (kysnutia).

Uhľohydráty: Tvoria až 76 % a väčšinou sú vo forme škrobu, len s malým podielom (1 % až 2 %) cukrov.


Tuky: Pšenica ich obsahuje približne 1,56 %, z toho viac ako polovica sa nachádza v klíčkoch a otrubách.
Prevažne sú to polynenasýtené mastné kyseliny, najmä kyselina linolová.



Klíčky sú zdrojom biologicky vysoko hodnotných látok a obsahujú všetky vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D a E. Klíčok zostáva prítomný v celozrnnej múke, takže výživná hodnota tejto múky je vyššia oproti múke bielej.

Olej z pšeničných klíčkov má zvlášť vysoký obsah vitamínu E, ktorý má vlastnosti antioxidantov a chráni bunkové membrány.