- Pre mnohé východné krajiny je ryža dôležitou súčasťou jedálneho lístka
- už tisícky rokov. Pôvodnou vlasťou ryže je tropická Ázia. V Číne a Indii
- rástli divé formy ryže pri
vodných nádržiach, riekach a potokoch. V Číne
- ju podľa legendy konzumovali ľudia už pred 5 tisíc
rokmi. Odtiaľ sa rozšírila
- do východnej Afriky a Sýrie, neskôr aj do Ameriky, kde sa udomácnila.
- Celé stáročia predstavovala pre ľudí zdravie, často bola
- používaná ako náhrada za peniaze. Pestovanie ryže, úspechy
- a neúspechy pri žatve poznačili históriu a životy ľudí
obývajúcich
- krajiny Ázie. Veľa obradov a tradícií vzniklo
v súvislosti s
- pestovaním ryže. Zrnká
ryže patria k tradičným motívom
- objavujúcim sa v orientálnom umení. Ryža predstavovala
symbo
- l
života a plodnosti, odtiaľ vznikla aj tradícia hádzania ryže na svadbách.
- Do Európy sa ryža dostala až v stredoveku vďaka Arabom zo Sýrie.
- Vo väčšom množstve sa začala pestovať len v Lombardii a v časti
- Španielska. V Anglicku bola
pestovaná len ako kuriozita v skleníkoch
- botanických záhrad, kde ju považovali za vodnú
rastlinu. Kultivácia ryže
- sa rozšírila do všetkých regiónov, ktoré mali potrebné podmienky
pre
- pestovanie ryže. Teplo a vlhkosť boli základné predpoklady pre úspešnú
- kultiváciu tejto
plodiny.
- Dnes sa pestuje ryža v trópoch, subtrópoch a v južnej časti
- mierneho
pásma na severnej pologuli. Je hlavnou poľnohospodárskou
- plodinou v Ázií, Číne, Indonézii aj
v Japonsku. U nás sa ryža nepestuje
- vôbec alebo len vo veľmi malom množstve. Väčšinou ju
dovážame.
- Spotreba ryže je u nás oveľa menšia ako v niektorých krajinách Ázie.
- Priemerná
spotreba ryže ja asi 10 - krát menšia ako priemerná spotreba múky.
