Historické hľadisko

 

    Pre mnohé východné krajiny je ryža dôležitou súčasťou jedálneho lístka 
už tisícky rokov. Pôvodnou vlasťou ryže je tropická Ázia. V Číne a Indii 
rástli divé formy ryže pri vodných nádržiach, riekach a potokoch. V Číne
 ju podľa legendy konzumovali ľudia už pred 5 tisíc rokmi. Odtiaľ sa rozšírila 
do východnej Afriky a Sýrie, neskôr aj do Ameriky, kde sa udomácnila.

 

    Celé stáročia predstavovala pre ľudí zdravie, často bola
 používaná ako náhrada za peniaze. Pestovanie ryže, úspechy
 a neúspechy pri žatve poznačili históriu a životy ľudí obývajúcich
 krajiny Ázie. Veľa obradov a tradícií vzniklo v súvislosti s
 pestovaním ryže. Zrnká ryže patria k tradičným motívom 
objavujúcim sa v orientálnom umení. Ryža predstavovala symbo
l života a plodnosti, odtiaľ vznikla aj tradícia hádzania ryže na svadbách.

 

    Do Európy sa ryža dostala až v stredoveku vďaka Arabom zo Sýrie.
 Vo väčšom množstve sa začala pestovať len v Lombardii a v časti 
Španielska. V Anglicku bola pestovaná len ako kuriozita v skleníkoch 
botanických záhrad, kde ju považovali za vodnú rastlinu. Kultivácia ryže 
sa rozšírila do všetkých regiónov, ktoré mali potrebné podmienky pre 
pestovanie ryže. Teplo a vlhkosť boli základné predpoklady pre úspešnú 
kultiváciu tejto plodiny.

 

    Dnes sa pestuje ryža v trópoch, subtrópoch a v južnej časti
 mierneho pásma na severnej pologuli. Je hlavnou poľnohospodárskou 
plodinou v Ázií, Číne, Indonézii aj v Japonsku. U nás sa ryža nepestuje
 vôbec alebo len vo veľmi malom množstve. Väčšinou ju dovážame. 
Spotreba ryže je u nás oveľa menšia ako v niektorých krajinách Ázie.
 Priemerná spotreba ryže ja asi 10 - krát menšia ako priemerná spotreba múky.