- Bielkoviny - ich obsah v ryži nie je veľký, ale ich biologická hodnota je veľmi vysoká.
Bielkoviny ryže obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo samo nevie syntetizovať a
musí ich prijímať z potravy. Sú zastúpené vo vhodnom pomere pre ľudské telo.
-
- Sacharidy - viac ako 90% energie z ryže pochádza zo sacharidov. Ryža obsahuje
jednoduché aj zložené sacharidy. Jednoduché sacharidy zahŕňajú glukózu, fruktózu a laktózu.
Zo zložených sacharidov je to škrob a celulóza. Škrob tvorí až okolo 85% hmotnosti ryžového
zrna.
-
- Tuky - obsah tukov je veľmi nízky. Ryža je zdravá, pretože neobsahuje cholesterol.
Všetky mastné kyseliny si vie telo syntetizovať, okrem kyseliny linolovej. Táto kyselina
je prítomná v ryži a tvorí až 30% z celkového množstva tukov.
-
- Vitamíny - ryža obsahuje niekoľko druhov vitamínov. Z vitamínov skupiny B je to
vitamín B1 (tiamín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B3 (niacín) a vitamín B6
(pyridoxín).
Z vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch, sa v ryži nachádza vitamín A a vitamín E.
-
- Minerálne látky – ryža je veľmi bohatá na minerály. Obsahuje veľa draslíka a má
nízky obsah sodíka. Ďalej v nej môžeme nájsť zinok, železo, mangán, fosfor, horčík, kobalt,
selén a fluór.
-