Chemická podstata ryže

Ryža
    Ryža je bohatá na škrob, obsahuje menšie množstvo bielkovín a je chudobná na tuky. V jej zrnkách môžeme nájsť aj niektoré druhy vitamínov a minerálnych látok. Počas varenia absorbuje značné množstvo vody. Ryža obsahuje:
 
    Obsah jednotlivých látok závisí aj od druhu ryže. Hnedá ryža obsahuje v porovnaní s bielou ryžou väčšie množstvo vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje viac bielkovín, vápnika, fosforu, tiamínu, niacínu, aj vitamínu E. Najvýznamnejšou výhodou hnedej ryže v porovnaní s bielou ryžou je výrazne vyšší obsah vlákniny. Aj keď hnedá ryža obsahuje viac tukov ako biela, oleje pochádzajúce z hnedej ryže patria medzi zdravé tuky. 
Hnedá ryža sa varí dlhšie ako biela ryža. Je to spôsobené vrstvou otrúb okolo zrna. Varenie hnedej ryže trvá približne 40-45 minút.