Zdravá Výživa
Druhy Ryže
Nelúpaná ryža („natural”) je najzdravšia. Leštením a bielením nie je ochudobnená o vitamíny a minerály nachádzajúce sa v šupke a tesne pod ňou. Varí sa až 35 minút.
Ryža „parboiled” je špeciálne upravená tak, že do zrna prejdú zo šupky všetky vitamíny a minerály. Je vhodná na bežné použitie a prípravu nekomplikovaných jedál.-
Dlhozrnná biela ryža sa hodí ako príloha k tradičným pokrmom. Po uvarení sa nelepí. Využíva ju čínska aj indická kuchyňa.
Guľatozrnná biela ryža má sklon sa zlepovať, preto sa používa na kaše, nákypy a múčniky.-
Jazmínová ryža vonia jemne po jazmíne. Je dostupná v plátených vrecúškach v ázijských obchodoch.
Divoká ryža (indiánska, čierna) pripomína tvarom čierne ihličie. Varí sa 35-40 minút a má orechovú arómu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
natural | divá | jazmínová | parboiled | biela |
