Vplyv čaju na ľudský organizmus

Jedna šálka čaju obsahuje 40 mg kofeínu, čo je asi dvakrát viac, 
ako je v nápoji Coca-Cola a asi dve tretiny množstva, ktoré obsahuje 
šálka instantnej kávy. Najviac kofeínu sa nachádza v mladých lístkoch. 
Starnutím listu sa toto množstvo zmenšuje a zväčšuje sa podiel trieslovín, 
ktoré spomaľujú vstrebávanie kofeínu v črevách a v žalúdku. Kofeín 
zvyšuje schopnosť sústredenia, bdelosť a zostruje vnímanie chuti a vône, 
povzbudzuje vylučovanie žalúdočných štiav, znižuje množstvo toxínov v tele. 
Aké množstvo kofeínu sa bude nachádzať v náleve, závisí na dobe lúhovania čaju.
 
 
    Pretože čaj obsahuje pomerne veľké množstvo draslíka, tak by ho nemali piť ľudia s obličkovými poruchami alebo s dialýzou. Ďalej by čaj nemali piť ľudia s alergiou na kofeín. Pre športovcov je naopak veľmi dobré pitie čaju v akomkoľvek množstve a o akejkoľvek teplote. Aj studený čaj dobre osvieži a poskytne lepšiu výkonnosť a posilnenie vitality.
V čaji sa nachádza fluorid (0,25 mg/šálka), ktorý posilňuje zubnú sklovinu a znižovaním množstva baktérií v ústach pomáha zabrániť vzniku zubného kameňa a paradentózy.
    K ďalším zložkám čaju patrí bergamot a horčík (0,5 mg/šálka). V čaji sa nachádzajú aj vitamíny C, E, a ß-karotén.
Polyfenoly v čaji brzdia vstrebávame cholesterolu do krvi a bránia vzniku krvných zrazenín.
Čaj obsahuje aj nezanedbateľné množstvo kvercetínu, jednej z mnohých prírodných látok, známych ako bioflavonoidy. Aj keď výskum spočiatku naznačoval, že by kvercetín mohol ovplyvňovať vznik rakoviny, neskoršie práce dokazujú, že bioflavonoidy, ktoré sú silnými antioxidačnými činidlami, možno spájať so znížením rizika rakoviny a srdcových ochorení.
    Čaj ďalej pôsobí proti srdcovo – cievnym chorobám, mŕtvici, trombóze, bráni vzniku krvných zrazenín.
Hlavne zelený a čierny čaj znižujú riziko rakoviny, hlavne pľúc, hrubého čreva a kože.