Chemická podstata zemiakov

Hlavné časti zemiaka sú:
Výživové hodnoty pre stredne veľký zemiak sú uvedené v tabuľke:

Energetická hodnota 220 kcal
Bielkoviny 4, 6 g
Sacharidy 51 g
Tuky 0,2 g
Niacín (B3) 16 mg
Vitamín B6 7 mg
Vitamín C 26 mg
Vláknina 4,8 mg
Železo 2,75 mg
Horčík 55 mg
Kyselina pantoténová 1,12 mg
Tiamín 0,22 mg

Škrob
Je to zásobná látka rastlín. Nachádza sa vo veľkom množstve v semenách (obilí) a hľúzach (zemiaky) vo forme škrobových zŕn. Je to konečný produkt fotosyntézy v rastlinách.
Škrob patrí medzi polysacharidy. Je to zložitá organická makromolekulová látka, tvorená tisíckami molekúl glukózy. Skladá sa z dvoch zložiek – amylóza a amylopektín. Škrobové zrno obsahuje 10 - 20% amylózy a 80 - 90% amylopektínu. Tieto dve zložky sa dajú od seba oddeliť varením v horúcej vode.


Amylóza
Obr.3 Časť molekuly amylózy


Amylopektín
Obr.3 Časť molekuly amylopektínu


Škrob má veľký význam v potravinárskom priemysle (pudingy, omáčky), aj v technickej praxi (výroba lepidiel, impregnácia textilu, kozmetika).
Škrob odbúravajú enzými amylázy, α-amylázy sú súčasťou rastlinných aj živočíšnych buniek. Tieto amylázy sú veľmi aktívne v slinách a pankrease.