Hľadisko zdravej výživy

  • Zemiaky sa na našom tanieri objavujú veľmi často. Sú veľmi chutné a pri správnej príprave sa z nich nepriberá. Pri vyprážaní zemiakov na oleji sa ich energetická hodnota zvyšuje.


Druhy zemiakov

Existuje veľa odrôd zemiakov, ktoré sa líšia obdobím zberu úrody. Mnohé z nich sú dostupné aj na našom trhu. Od druhu zemiakov závisí aj ich
príprava:
Šalátové zemiaky majú pevnú a hladkú dužinu, ktorá sa naroztvára. Používajú sa do zemiakových šalátov, ako zemiakové lupienky, do
zemiakových nákypov a na pečenie.

Konzumné zemiaky sú stredne pevné a pri varení sa nerozpadávajú. Sú vhodné na pečenie aj ako príloha.

Múčnaté druhy majú krehkú a suchú dužinu, ktorá obsahuje veľa škrobu. Hodia sa na prípravu zemiakovej kaše a polievky, na zemiakové 
knedle, nákypy a zemiakové placky.







Zemiakové produkty

Najčastejšie zemiakové produkty:
  • zemiakové čipsy (a)
  • hranolky (b)
  • zemiakové pyré, zemiakové knedle (c)
  • zemiaková múka (d)
(a) (b) (c) (d)