Hľadisko zdravej výživy
- Zemiaky sa na našom tanieri objavujú veľmi často. Sú veľmi chutné a pri správnej príprave sa z nich nepriberá. Pri vyprážaní zemiakov na oleji sa ich energetická hodnota zvyšuje.
Druhy zemiakov
Existuje veľa odrôd zemiakov, ktoré sa líšia obdobím zberu úrody. Mnohé z nich sú dostupné aj na našom trhu. Od druhu zemiakov závisí aj ich
príprava:
Šalátové zemiaky majú pevnú a hladkú dužinu, ktorá sa naroztvára. Používajú sa do zemiakových šalátov, ako zemiakové lupienky, do
zemiakových nákypov a na pečenie.
Konzumné zemiaky sú stredne pevné a pri varení sa nerozpadávajú. Sú vhodné na pečenie aj ako príloha.
Múčnaté druhy majú krehkú a suchú dužinu, ktorá obsahuje veľa škrobu. Hodia sa na prípravu zemiakovej kaše a polievky, na zemiakové
knedle,
nákypy a zemiakové placky.

Zemiakové produkty
Najčastejšie zemiakové produkty:
- zemiakové čipsy (a)
- hranolky (b)
- zemiakové pyré, zemiakové knedle (c)
- zemiaková múka (d)