Múka

Múka

 Múka

História pestovania obilia a jeho spracovanie tvorí podstatnú časť kultúrnych dejín. Obilie človek pestuje už celé tisícročia. Pšenica a jačmeň sa vyskytovali ako kultúrne plodiny v Európe a v orientálnych kultúrach už v období neolitu.

Najrozšírenejší druh pšenice – Triticum aestivum – teda pšenica obyčajná, sa spracováva predovšetkým mletím obilných zŕn na múku. Pšeničná múka zo šúpaných zŕn je svetlá, mierne žltastej farby a s typickou vôňou a chuťou, z nešúpaných zŕn potom získavame svetlohnedú múku, tzv. celozrnnú. Biologicky hodnotnejšie sú múky celozrnné a múky vyššie mleté, tzv. hrubé. Celozrná pšeničná múka obsahuje všetky časti zrna, kým rafinovaná len endosperm (jadro, tvorí 83 % zrna). Používa sa na pečenie chleba a rôzneho pečiva.

Pšenica
„Kráľovná obilnín”

Pšeničné zrno sa nazýva „plné zrno”, pretože jeho tri časti - otruba, endosperm a klíčok - tvoria vyváženú nutričnú jednotku.