História pestovania obilia a jeho spracovanie tvorí podstatnú časť
kultúrnych dejín. Obilie človek pestuje už celé tisícročia. Pšenica a jačmeň sa vyskytovali ako
kultúrne plodiny v Európe a v orientálnych kultúrach už v období neolitu.
Najrozšírenejší druh pšenice – Triticum aestivum – teda pšenica obyčajná,
sa spracováva predovšetkým mletím obilných zŕn na múku. Pšeničná múka zo šúpaných zŕn je svetlá,
mierne žltastej farby a s typickou vôňou a chuťou, z nešúpaných zŕn potom získavame svetlohnedú
múku, tzv. celozrnnú. Biologicky hodnotnejšie sú múky celozrnné a múky vyššie mleté, tzv. hrubé.
Celozrná pšeničná múka obsahuje všetky časti zrna, kým rafinovaná len endosperm (jadro, tvorí
83 % zrna). Používa sa na pečenie chleba a rôzneho pečiva.
Pšenica
„Kráľovná obilnín”
Pšeničné zrno sa nazýva „plné zrno”, pretože jeho tri časti - otruba, endosperm a klíčok - tvoria vyváženú nutričnú jednotku.