Chemické experimenty, ktoré je možné realizovať doma
Pokus: BIELKOVINY V MÚKE
Pomôcky a chemikálie:
kadička (širšia sklenená miska), husté plátno, papier, múka, voda
Postup práce:
Na husté plátno nasypeme asi 5 lyžičiek múky a zabalíme ju. Balíček preplachujeme vodou dovtedy, pokiaľ vzniká mliečnobiely roztok. Pozorujeme, čo ostane na plátne.
Pozorovanie a vysvetlenie:
Na plátne ostáva žltkastá hmota, ktorá lepí papier. V pšeničnej múke je asi 10 – 15 % bielkovín. Medzi najdôležitejšie bielkoviny pšenice patrí gliadín a glutenín, ktoré tvoria tzv. lepok, t. j. napučanú, pružnú a ťažnú hmotu, ktorá sa získa vypieraním múky slabým prúdom vody. Lepok je zložený z týchto zložiek: gliadín (43 %), glutenín (39 %), iné bielkoviny (4 %), tuky (3 %), cukry (2 %) a škrob (6 %).