CHEMICKÉ EXPERIMENTY

CHÉMIA

 
CHEMICKÉ ÚLOHY

UČEBNÉ TEXTY

INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE

LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY
UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

Pošlite e-mail - odkaz z chemického ŠISu

Pomôcky a chemikálie:

Kadička (fľaštička od majonézy), lyžička.
Mlieko, hydrogénuhličitan sodný (NaHCO3) – sóda bikarbóna, 8 % roztok kyseliny octovej (CH3COOH) - ocot.
[ Obsah aktuálnej stránky

Postup práce:
 

Do kadičky s asi 50 cm3 mlieka nasypeme asi 2 lyžičky hydrogénuhličitanu sodného (sódy bikarbóny). Dobre premiešame a potom prikvapkáme roztok kyseliny octovej (ocot). Pozorujeme zmeny.

[ Obsah aktuálnej stránky

Pozorovanie

Keď je v mlieku rozpustený hydrogénuhličitan sodný, bielkoviny v mlieku sa po pridaní roztok kyseliny octovej nevyzrážajú. Roztok v kadičke búrlivo pení, ale zrazenina nevzniká.
[ Obsah aktuálnej stránky

Vysvetlenie

Kyselina octová (ocot), ktorú pridávame do roztoku, reaguje s hydrogénuhličitanom sodným, obsiahnutým v sóde bikarbóne. Preto sa kazeín nezráža.

Pri reakcii vzniká oxid uhličitý, ktorý spôsobuje búrlivé penenie.
[ Obsah aktuálnej stránky

Zneškodnenie splodín

Produkty pokusu nie sú zdraviu škodlivé. Sklo môžeme vymyť vodou priamo do výlevky.

[ Obsah aktuálnej stránky

Časová dotácia

5 minút

[ Obsah aktuálnej stránky

Zaradenie pokusu

Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:

9. roč. ZŠ: Bielkoviny 3. roč. gymnázia: Bielkoviny 

[ Obsah aktuálnej stránky

 

Posledná aktualizácia: 21.08.2000