
|
Pomôcky
a chemikálie:
Kadičky (priehľadné poháre z tenkého
skla), lampa, kartónová clona.
Sacharóza, voda, roztok vaječného
bielka.

|
Postup
práce:
Do prvej kadičky
nalejeme roztok sacharózy (asi 3 lyžičky cukru na
100 cm3 vody) a do druhej kadičky roztok
pripravený z vaječného bielka. Pred zapnutú
lampu postavíme kartónovú clonu s malým
otvorom a prechádzajúci lúč svetla necháme
dopadať postupne na obidve kadičky.
|

|
[ Obsah
aktuálnej stránky ]

|
Pozorovanie
Roztok sacharózy v prvej kadičke
je priezračný, svetlo ním prechádza bez zmeny. Roztok
bielka v druhej kadičke čiastočne zabraňuje priechodu
svetla. Roztok sa javí ako priesvitný, ale nie priezračný.

|
Vysvetlenie
Veľkosť molekúl sacharózy (repného
cukru) v roztoku v prvej kadičke je nepatrná v porovnaní
s vlnovou dĺžkou viditeľného žiarenia (10-6-
10-7 m). Preto sa v roztoku cukru viditeľné
svetlo neodráža, ani neláme.
Naopak veľkosť častíc v roztoku
vaječného bielka je porovnateľná s vlnovou dĺžkou
svetla a preto sa žiarenie v danom roztoku čiastočne
odráža a čiastočne aj láme. Pre veľkú relatívnu
molekulovú hmotnosť (kolíše od 10 000 až do niekoľko
miliónov) tvoria bielkoviny koloidné roztoky.

|
Časová
dotácia
5 minút
[ Obsah
aktuálnej stránky ] |
Zaradenie
pokusu
Žiacky školský alebo domáci pokus k
téme:
1. roč. gymnázia: Látky - Sústavy látok.
3. roč. gymnázia: Bielkoviny Koloidný a
heterogénny charakter živých sústav
|