
|
Pomôcky
a chemikálie:
Nôž, strúhadlo, 2 kadičky (fľaštičky
od majonézy), lyžička, gáza, lievik.
Zemiak, voda.

|
Postup
práce:
Zemiak olúpeme a
nastrúhame. Nastrúhanú masu potom v kadičke
zalejeme vodou a intenzívne premiešame. Zmes precedíme
cez hustú gázu.
|
[ Obsah
aktuálnej stránky ] [ Pokusy
k téme "Chémia v kuchyni" ]

|
Pozorovanie
Na dne kadičky s filtrátom sa
usadila biela látka.

|
Vysvetlenie
Filtrát obsahuje zmes
škrobu a vody.
Hľuza zemiaka obsahuje
až 20% škrobu. Z polysacharidu škrobu možno varením v horúcej
vode oddeliť dve časti: amylózu (tvorí 10 – 20 %), ktorá je
vo vode nerozpustná a amylopektín (80 – 90 %), ktorý sa vo vode
rozpúšťa.

Amylóza (molekuly glukózy
viazané vzájomne 1,4 α-glykozidickou väzbou). Molekula amylózy
sa skladá z 250 až 1000 glukózových zvyškov.

|
Časová
dotácia
10 minút

|
Zaradenie
pokusu
Žiacky školský alebo domáci pokus k téme:
9. roč. ZŠ: Sacharidy 3. roč. gymnázia:
Zložité sacharidy
|