UČEBNÉ TEXTY

CHÉMIA

 

CHEMICKÉ ÚLOHY
UČEBNÉ TEXTY
INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE
LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY

UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

ŠIS CHÉMIA

Vitamíny, voňavé látky, minerálne látky

Pomôcky a chemikálie

a)      3 kadičky (50 cm3), striekačka (10 cm3), chlorid železitý FeCl3, hexakyanoželezitan draselný K3[Fe(CN)6], kyselina askorbová, rôzne ovocie, citrón

b)      skúmavky, stojan na skúmavky, vitamín C, univerzálny indikátorový papierik

c)      kyselina askorbová - testovacia tyčinka (Merck č. 10023), rôzne vzorky ovocných štiav

d)      skúmavky, UV - lampa, Riboflavín (laktoflavín), vitamínový cukrík

e)      skúmavky, glycín, glukóza, destilovaná voda

Postup práce

a)    Dôkaz vitamínu C (pomocou redukčných vlastností)

Príprava roztokov: zmiešame roztoky chloridu železitého FeCl3 a hexakyanoželezitanu draselného K3[Fe(CN)6], ktoré sú v nízkej koncentrácii (zafarbenie čaju). Zmiešaním vznikne roztok olivovožltého sfarbenia. Takto pripravený roztok kvapneme striekačkou na rozrezané ovocie (napr. citrón) a do roztoku kyseliny askorbovej (porovnávací roztok). Redukciou iónov Fe3+ vznikne modré sfarbenie berlínskej modrej. Intenzita sfarbenia závisí od obsahu vitamínu C.

b)    Vitamín C je kyselina 

Malé množstvo kyseliny askorbovej rozpustíme vo vode. Roztok skúšame indikátorovým papierikom.


 

 

c)    Stanovenie vitamínu C pomocou testovacej tyčinky (Merck č. 10023)

 

Pomocou uvedenej testovacej tyčinky je možné dokázať prítomnosť vitamínu C v rôznych ovocných šťavách.

 

d)    Vitamín B2 (riboflavín, laktoflavín)

 

Vitamín B2 sa nachádza aj v mliečnych produktoch. Má žltkastú farbu a vo vodných roztokoch už pri nepatrných koncentráciách fluoreskuje v slnečnom alebo v UV - svetle. Vitamínové dražé podržíme pod UV - lampou. Pozorujeme vznik fluorescencie.

 

e)     Modelový pokus na aromatické (voňavé) látky

Do skúmavky dáme malé množstvo (na špičku špachtle) glycínu a približne rovnaké množstvo glukózy. Rozmiešame ich a pomaly pridáme vodu. Zmes zahrievame pomaly, až kým nie je čuchová skúška pozitívna. Pri silnom zahriatí dosiahneme len skaramelizovanie cukru.

Pozorovanie

Vitamíny majú určité špecifické vlastnosti  (vitamín C redukujúce, vitamín B2 fluorescenčné).

Vysvetlenie

Vitamíny, podobne ako enzýmy, katalyzujú biologické procesy, ale nemajú makromolekulovú stavbu (napr. vitamín C) a čiastočne sú ako vodné roztoky dokázateľné.

Bezpečnosť

Chlorid železitý je stredne toxický.

 [návrat]
 

          

Posledná aktualizácia: 09.08.2001