UČEBNÉ TEXTY

CHÉMIA

 

CHEMICKÉ ÚLOHY
UČEBNÉ TEXTY
INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE
LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY

UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

ŠIS CHÉMIA

Mydlá

Pomôcky a chemikálie

a)      skúmavky, stojan na skúmavky, mydlový roztok, kuchynský olej;

b)      250 cm3 kadička, čierne korenie, mydlo;

c)      skúmavka, držiak na skúmavky, mydlový roztok, voda, indikátorový papier;

d)      kahan, mydlo, horčíková alebo hliníková fólia;

e)      skúmavka, držiak na skúmavky, mydlový roztok, roztok chloridu vápenatého;

f)        kadička (250 cm3), špachtľa, sklenená tyčinka, okrúhly filtračný papier, kahan, trojnožka, kruh, drôtená sieťka, margarín, kuchynská soľ.

Postup práce

           a) Emulgačný účinok mydiel

Do 2 skúmaviek dáme asi 1 cm3 kuchynského oleja. Vzorku pretrepeme s 10 cm3 vody, druhú pretrepeme s 10 cm3 mydlového roztoku. Tukové kvapôčky sa v mydlovom roztoku rovnomerne rozdelia a voľne sa vznášajú.

     b) Mydlá menia povrchové napätie vody

Na hladinu vody v kadičke (250 cm3) nasypeme mleté čierne korenie. Do stredu kadičky ponoríme mydlo. Čiastočky čierneho korenia sa odstúpia na kraj kadičky.

      c) Alkalické reakcie mydiel  

V skúmavke rozpustíme mydlo vo vode. Za pomoci indikátorového papiera určíme hodnotu pH.

                d) Slaný charakter mydiel (dôkaz iónov)

Rozžeravenú horčíkovú fóliu namočíme do mydlového roztoku a podržíme v nesvietivom plameni kahana. Farba plameňa dokazuje alkalický iónový charakter.

                e) Dôkaz aniónov v mastných kyselinách

V skúmavke premiešame vodný mydlový roztok s roztokom chloridu vápenatého. Vzniknutá zrazenina je vápenné mydlo - vápenatá soľ aniónov vyšších mastných kyselín (aniónov mydla).

      f) Výroba mydla (zmydelnenie tukov)

Do kadičky dáme lyžičku margarínu a asi 50 cm3 30 % roztoku hydroxidu sodného. Sklenenú tyčinku dáme do stredu filtračného papiera na zakrytie kadičky. Za stáleho miešania zmes asi 10 minút varíme. Hneď, ako sa začne tvoriť tuková vrstva (keď začína tuhnúť), pridáme lyžicu kuchynskej soli, necháme ochladiť a odoberieme vzorku mydla pre pokusy a) až e).

Pozorovanie

Mydlá sú alkalické soli mastných kyselín a vznikajú pri alkalickom zmydelnení (štiepení) tukov na glycerol a mastné kyseliny. Anióny mastných kyselín sú tvorené z nepolárnej a polárnej časti. Táto skutočnosť spôsobuje ich emulgačnú schopnosť.

Vysvetlenie

Tuky sú estery mastných kyselín s glycerolom. Zmydelnenie je vlastne štiepenie esterov. Pri štiepení tukov vzniká glycerol a alkalické soli mastných kyselín. Mastné kyseliny sú slabé kyseliny, anióny sú podľa Brönsteda silné bázy, ktoré reagujú s vodu alkalicky. Zmenu povrchového napätia za pomoci mydiel môžeme dokázať aj tak, že dáme 10 haliernik na vidličku, ktorú opatrne položíme na vodnú hladinu. Minca bude plávať až dovtedy, kým nepridáme niekoľko cm3 mydlového roztoku.

Bezpečnosť

30 % roztok hydroxidu sodného leptá pokožku! Pozor na utajený var! Používajte ochranný štít.


 
[návrat]

          

Posledná aktualizácia: 09.08.2001