UČEBNÉ TEXTY

CHÉMIA

 

CHEMICKÉ ÚLOHY
UČEBNÉ TEXTY
INTERNET VO VÝUČBE CHÉMIE
LITERATÚRA NA INTERNETE
PUBLIKÁCIE
AKTUALITY
CHEMICKÉ EXPERIMENTY
CHEMICKÉ VÝUČBOVÉ PROGRAMY

UČEBNÉ OSNOVY CHÉMIE
ICHEM - DISKUSNÝ KLUB
ZAUJÍMAVÁ CHÉMIA
INFO O CHEMICKÝCH PODUJATIACH

Školský Informačný
Servis

 

ŠIS CHÉMIA

Jednoduchá destilácia rumu

Pomôcky a chemikálie

2 skúmavky, 7 cm dlhý kus drôtenky (na umývanie riadu), 2 držiaky na skúmavky, 4 striekačky s injekčnými ihlami (0.8/120 mm), gumená zátka, kahan, varné kamienky, rum (38 %), prístroje na elektrické meranie hodnôt (NiCrNi senzor)

Postup práce

Do skúmavky nalejeme rum (38 %) asi do výšky 5-6 cm a pridáme varné kamienky. Do skúmavky ďalej vložíme asi 7 cm dlhý kus drôtenky ako výplň „kolóny“ a skúmavku uzavrieme gumenou zátkou. V gumenej zátke sú 4 injekčné ihly, ktoré slúžia ako chladič (namiesto ihiel môžeme použiť sklenenú rúrku ohnutú do pravého uhla). Ihly musia byť ohnuté do pravého uhla, aby sme ich mohli vložiť čo najhlbšie do druhej skúmavky. Za pomoci dvoch držiakov na skúmavky, môžeme aparatúru držať v ruke. Potom kvapalinu (rum) zahrievame. Akonáhle začne kvapalina vrieť, musíme prívod tepla zastaviť, aby sa zabránilo zahlteniu drôtenky, ktorá nahrádza kolónu.

Pomocou tenkého drôteného senzora NiCrNi, ktorý upevníme zboku na zátku mimo skúmavky, získame závislosť teploty od času. Prvá frakcia (do teploty 78 °C), ktorú získame, je čistý alkohol. Potom destiluje zmes alkoholu a vody, poslednou frakciou je čistá voda (viď obrázok). Z predestilovaného alkoholu môžeme stanoviť hustotu, teplotu varu a spektrálnymi metódami môžeme overiť čistotu alkoholu.

 

 [návrat]

          

Posledná aktualizácia: 09.08.2001